10 jaar gestreden, nu slag gewonnen

HAMID RIFFI (CD&V) TEVREDEN MET GOEDKEURING ISLAMITISCH BEGRAAFPERK

"Eindelijk maken moslims volwaardig deel uit van hun stad." Dat concludeert gemeenteraadslid Hamid Riffi (CD&V) na de beslissing van de gemeenteraad dinsdagavond om begravingen volgens de islamitische ritus mogelijk te maken.

Riffi plaatste het onderwerp in 2007 op de agenda. "Aanleiding was de vraag van een koppel. Veel Mechelse moslims worden na hun overlijden overgevlogen naar het thuisland om daar te worden begraven, maar aangezien zij rasechte Mechelaars waren, kon dat in hun geval niet. Het zette mij aan het denken", vertelt het gemeenteraadslid. Riffi moest bijna tien jaar geduld oefenen om zijn voorstel van toen gerealiseerd te zien. Hij verbond er zelfs zijn politieke toekomst aan. "Ik was dinsdagavond heel zenuwachtig. Het was nu of nooit. Gelukkig is het nu geworden", lacht hij.

Wisselmeerderheid

Uiteindelijk was er een wisselmeerderheid van Vld-Groen-m+, CD&V en oppositiepartij sp.a nodig om de aanleg van een naar het oosten gericht begraafperk en de oprichting van een ossuarium (knekelhuis) goed te keuren. Volgens Riffi zal dat volstaan om moslims in Mechelen te laten begraven. Nochtans, een concessie van 30 jaar is toch niet eeuwigdurend zoals het geloof voorschrijft? "Het werd afgecheckt bij theologen. Na veertig jaar - de concessie is verlengbaar met telkens tien jaar - is het menselijk lichaam volledig vergaan", verklaart het gemeenteraadslid. Zullen de Mechelse moslims - zo'n 15 procent van de inwoners van de stad - vanaf de realisatie massaal kiezen voor de Mechelse begraafplaats? "Marokkanen van de eerste en tweede generatie hebben nog een band met het land van herkomst en zullen nog vaak terugkeren. Jongeren daarentegen hebben die band niet meer. Weten dat je in je eigen stad een laatste rustplaats kan vinden, was het laatste stukje dat ontbrak om zich volledig Mechelaar te voelen. Ik ben ervan overtuigd dat de beslissing bevorderlijk zal zijn voor het samenleven. Ook bekeerlingen en andere moslims zijn er uiteraard mee gebaat."

Voor wie het ook een enorm verschil maakt: islamitische ouders van overleden kinderen. "Stel dat je je kind verliest en het vervolgens duizenden kilometers moet laten repatriëren waardoor je het graf maar een of twee keer per jaar kan bezoeken. Dat moet enorm pijnlijk zijn. Binnenkort is dat voorbij."

"Enorm duur"

Pijnlijk is de beslissing dan weer voor schepen Marc Hendrickx (N-VA). Hij moet de wijzigingen aan de begraafplaats doorvoeren, hoewel zijn partij dinsdagavond tegenstemde. Gevolgen voor de coalitie heeft dat niet. "Ik denk niet dat er veel zal blijven hangen", zegt Hendrickx. Hij zal de beslissing uit respect voor de democratie uitvoeren, maar waarschuwt wel voor de praktische uitvoering. De aanleg zal niet alleen tijd vragen. "Volgens ramingen van de diensten zal de aanleg honderdduizenden euro's kosten."

Burgemeester Bart Somers (Open Vld) relativeert dat. Hij wil de discussie ook dedramatiseren. "Dit is geen segregatie. We leggen geen afzonderlijk perceel aan voor moslims - iedereen kan op het nieuwe perceel begraven worden. Als je meer keuzevrijheid kan maken die je eigen vrijheid niet beperkt, waarom niet? Overigens hebben we met de beslissing alleen maar het coalitieakkoord uitgevoerd", aldus Somers.

Hamid Riffi op de stedelijke begraafplaats waar een kerkhof voor moslims komt.
Hamid Riffi op de stedelijke begraafplaats waar een kerkhof voor moslims komt.