10.000 Prince Fourré per minuut

170 JAAR LU 55 JAAR KOEKJESPRODUCTIE AAN ALBERTKANAAL

Koekjesmerk LU viert dit jaar het 170-jarig bestaan. In Herentals is het bedrijf al sinds 1961 gevestigd. Jaarlijks rollen er 70.000 ton koekjes van de band, waaronder TUC, PiM's en Cent Wafers. Maar hét paradepaardje - wereldberoemd ondertussen - is nog steeds de Prince Fourré. Daarvan worden maar liefst 10.000 exemplaren per minuut gemaakt in de grootste koekjesfabriek van Europa.

Iedereen die al eens in Herentals gepasseerd is, weet dat het in de buurt van het Albertkanaal lekker naar versgebakken koekjes ruikt. Uw krant kreeg een exclusieve blik achter de schermen. Bijna duizend mannen en vrouwen werken in de Herentalse fabriek. Uiteraard gebeurt er veel machinaal, maar het productieproces zoals je thuis koekjes bakt, is exact hetzelfde. "Bloem, eieren, water, ... alle ingrediënten brengen wij in de mixer bij elkaar om deeg te maken. Net zoals je thuis met een deegrol het deeg gladstrijkt, gebeurt dat hier op een lopende band met deegrollen. Vervolgens steken we figuurtjes uit - in ons geval de vorm van Prince Fourré of TUC bijvoorbeeld - en die gaan nadien in de oven op gemiddeld 200 graden", vertelt LU-manager Bart de Geest.

Jaarlijks komen er zo 70.000 ton koekjes uit de ovens bij LU. Meer dan de helft daarvan - 40.000 ton, goed voor 2 miljard koekjes - zijn Prince Fourré. Al jarenlang hét paradepaardje van LU. "Per minuut maken we hier 10.000 Prince koekjes", zegt de Geest.

Leopold II

Wat bijna niemand weet, is dat het Prince koekje gemaakt is als eerbetoon aan het koningshuis. "Op de Wereldtentoonstelling van 1894 in Antwerpen stond koekjesbakker Edward De Beukelaer (de vroegere naam van het koekjesbedrijf, oorspronkelijk opgericht in Antwerpen, red.) met een mooi paviljoen. Nadat hij in contact was gekomen met koning Leopold II besliste hij een koekje ter ere van het koningshuis te creëren, een koninklijke biscuit zeg maar", legt de Geest uit. De Prince was geboren. Al bestond het koekje toen nog niet in de vorm zoals wij het vandaag kennen. Geert: "Het was een droog koekje waarin het wapenschild van het Koninkrijk België gedrukt stond."

Ook speeltje

Pas na 1927 kreeg het koekje een crèmelaag en werd het omgedoopt tot de huidige Prince Fourré. Zijn succes? Volgens LU zit het in de combinatie van een goed basisproduct, waar continu nog naar verbetering gestreefd wordt. "Een droog koekje met chocoladecrème én een speelgehalte. Kinderen draaien het koekje graag open om de crème eraf te schrapen met hun tong", lacht Geert. "Het totaalpakket klopt."

Volgend jaar bestaat de Prince Fourré 90 jaar. Maar nu viert LU eerst nog het 170-jarig bestaan van het merk op zich. 'Lefèvre-Utile' is in 1846 in het Franse Nantes opgericht. Ongeveer gelijktijdig zijn in Antwerpen (vandaar de bijnaam Koekenstad, red.) twee koekjesbedrijven opgestart: De Beukelaer en Parein. Zij produceerden koekjes die later deel zouden gaan uitmaken van LU. In 1961 is de productie van LU naar Herentals overgebracht.

Rondleiding

Ter ere van de 170ste verjaardag brengt LU het allereerste koekje, de Véritable Petit Beurre - ook een klassieker - uit in een feestverpakking. Op de website van het bedrijf loopt deze maand een wedstrijd waarbij consumenten een wens kunnen doen. In mei vond ook al zo'n wedstrijd plaats. Een klein groepje gelukkigen kreeg gisteren een rondleiding in de fabriek. "Echt machtig en indrukwekkend om eens te zien hoe onze favoriete koekjes gemaakt worden", reageren Jurgen Daems en Kristel Joos uit Herentals. Meer info: www.lu.be. Naast koekjes van LU produceert de fabriek in Herentals ook chocoladeproducten onder de merknaam Milka. Aan die productielijnen werken 230 mensen.

Een werknemer controleert de kwaliteit terwijl de Prince koeken afkoelen. Rechts de huidige verpakking. In de koek zelf staan een kroontje en een letter P gedrukt.
Maria de la Cruz Een werknemer controleert de kwaliteit terwijl de Prince koeken afkoelen. Rechts de huidige verpakking. In de koek zelf staan een kroontje en een letter P gedrukt.
De koeken gaan door een verpakkingsmachine.
Maria de la Cruz De koeken gaan door een verpakkingsmachine.
Manager Bart de Geest voor een oven.
Maria de la Cruz Manager Bart de Geest voor een oven.
Twee werknemers bij een kuip met Princedeeg.
Maria de la Cruz Twee werknemers bij een kuip met Princedeeg.
Repro De La Cruz