"Zo veel haring had ik nog nooit gezien"

Robert Demuysere (83) uit De Panne woonde in Hotel Select op de Zeedijk van De Panne, maar volgde in 1939 zijn vader Henri naar Abbeville waar hij terechtkwam in het bombardement.

Henri was als militair aangesloten bij de Fransen en werd daardoor als krijgsgevangene meegenomen door de Duitsers. Gelukkig werden de Vlamingen snel vrijgelaten. "Eens terug in ons hotel zagen we dat de Duitsers er onderdak gevonden hadden. We bleven er tot 1942 en verhuisden toen naar de Koksijdestraat (nu Julien Demolderlaan, red.) waar we een villaatje hadden. Uiteindelijk vonden we in de Zeelaan in De Panne onze vaste stek waar vader een winkel runde.

Kerk wordt uitkijktoren

Wat ik me herinner van de Tweede Wereldoorlog, is de massa haring die aanspoelde in 1942. Ik denk dat heel De Panne daarvan gesmuld heeft. Er werd toen nauwelijks gevist ,vandaar dat er zo veel vis was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was ik misdienaar in de OLV-kerk. Daar zag ik zowel begrafenissen als huwelijken. De toren van de kerk gebruikten de Duitsers als uitkijktoren." (GUS)

Robert Demuysere (83).
Benny Proot Robert Demuysere (83).