"Zo'n slachtpartij heeft mijn broer niet verdiend"

ZAAK INGELEID TEGEN HOOGZWANGERE VROUW DIE PARTNER DOODSTAK

In de Brugse rechtbank werd de rechtszaak ingeleid tegen de 38-jarige vrouw die in 2014 haar partner Neat Topojani doodstak in Oostende. Fljorije Dzelili was op het moment van de feiten zeven maanden zwanger. Ze riskeert dertig jaar cel. Onder meer de broer van het slachtoffer stelde zich burgerlijke partij. "Neat hield van zijn kinderen en heeft dit niet verdiend", zegt Ibraim Topojani.

Ibraim Topojani uit Brussel, de broer van slachtoffer Neat, keek gisterenmorgen in de Brugse rechtbank voor het eerst na de feiten de moordenares van zijn broer Neat (39) in de ogen: de 38-jarige Fljorije Dzelili. "Ik vond het belangrijk om hier aanwezig te zijn", zegt Ibraim. "Voor mijn broer. Wij hadden dit totaal niet zien aankomen. Zoals in elke relatie hadden Neat en Fljorije hun problemen. Maar zo'n slachtpartij. Nee, dat verdiende hij helemaal niet."

In de hals

De feiten speelden zich af op 13 september 2014 in het huis van het koppel in Oostende, op de hoek van de Kaïrostraat en Romestraat. Die zaterdagochtend kreeg de Oostendse met Macedonische roots ruzie met haar partner. Ze was op dat moment zeven maanden zwanger. De vrouw nam een mes en stak Neat Topojani neer in de slaapkamer. De dertiger, afkomstig uit het Macedonische Skopje, strompelde de gang op, probeerde via de trap naar beneden te vluchten, maar zakte ineen. In de trappenhal sloegen de stoppen bij Fljorije Dzelili door. Ze diende haar vriend verschillende messteken toe in zijn hals. Voor de man kon geen hulp meer baten.

Gevlucht voor oorlog

Eerst beweerde Fljorije Dzelili dat ze haar man doodde uit angst. Zo dreigde Topojani volgens haar om hun zoontje van vijf mee te nemen naar Macedonië. De raadkamer besliste om haar meermaals vrij te laten onder voorwaarden, maar het parket tekende telkens beroep aan. Snel bleek waarom: het telefonieonderzoek sprak de beweringen van de vrouw tegen. Van haar verhaal bleef niets meer overeind. "Mijn broer wilde helemaal niet vluchten", zegt Ibraim. "Hij had het goed, hij vluchtte in de jaren '90 voor de oorlog in Macedonië naar België en had ook de Belgische nationaliteit. Hij was een goede werker en baatte voor zijn verhuis naar Oostende een nachtwinkel uit in Brussel. Neat hield van zijn kinderen. Ik heb veel gezien in de oorlog in Macedonië, maar dit verdient niemand..."

Dochtertje bij mama in cel

Het moorddossier werd gisterenmorgen ingeleid voor de Brugse strafrechter. Advocaten Kris Vincke en Raan Colman verdedigen de belangen van Fljorije Dzelili en vroegen de rechter om de gerechtspsychiater te laten getuigen. "Zijn verslag over onze cliënte is immers niet zo negatief als iedereen wel denkt", verduidelijkte meester Vincke. Het openbaar ministerie verzette zich, maar de rechter stond het verzoek uiteindelijk wel toe. Op 6 maart volgend jaar wordt de getuige verhoord en vinden de pleidooien plaats. Fljorije Dzelili riskeert dertig jaar cel. De vrouw beviel in november 2014 van een dochtertje dat bij haar in de gevangenis verblijft. Af en toe gaat het meisje naar de ouders van de vrouw om het contact met haar broertje te onderhouden.

Siebe De Voogt
JVK
Siebe De Voogt