"Zinken zullen we niet, maar hier en daar een fonteintje is mogelijk"

NA ACHT JAAR LEGGEN VRIJWILLIGERS LAATSTE HAND AAN REPLICA MOSSELHENGST

Zondag is het

D-day voor de vzw Tolerant want dan zal de mosselhengst Pegasus voor het eerst te water worden gelaten. Vrijwilligers werkten acht jaar lang aan de replica.

De vzw Tolerant is een vereniging die zich bekommert om het varend erfgoed. De vele vrijwilligers restaureerden al verschillende schepen maar het is de eerste keer dat een schip volledig van nul af aan gebouwd werd. "Bij een restauratie neem je een plank weg en vervang je die door een andere, maar voor de Pegasus beschikten we enkel over de aantekeningen die één van onze leden had gemaakt van het wrak", legt voorzitter Leo Maes uit. "Het schip uit de 19e eeuw kon niet meer gerestaureerd worden en omdat er slechts vijf mosselhengsten (een mosselhengst is een schip waarmee vroeger op mossels gevist werd, nvdr) meer in de vaart zijn, hebben we destijds beslist om dan maar een replica te bouwen."

Oude technieken

Het bleek een zware opdracht want de vrijwilligers moesten verloren gegane technieken opnieuw aanleren. "We werken met eikenhouten planken maar die buig je natuurlijk niet zomaar. Daarbij komt vocht en vooral warmte aan te pas. We hebben de planken boven een vuur gehangen en continu besproeid en met gewichten aan de uiteinden verkrijg je uiteindelijk een kromming. Het is slechts één voorbeeld van de vele uitdagingen waarmee we continu te kampen hadden. Bovendien zijn we geen ambachtslui. Het is allemaal vrijwilligerswerk. Op sommige dagen werkten we met achttien mensen aan dit schip. Ze hebben de meest uiteenlopende achtergronden, van trappenmaker tot dokter in de scheikunde, maar allemaal hebben ze via hun eigen talent en kennis wel iets kunnen bijdragen."

Hoornconcert

Op 11 september wordt de nieuw gebouwde mosselhengst Pegasus officieel te water gelaten in Rupelmonde. Het schip zal worden begoten met Scheldewater, een emmer afkomstig van de Scheldebron in het Franse Saint-Quentin en een die wordt overgebracht vanuit de monding in de Scheldedelta. Het schip wordt daarna op de hellingkarren in het water neergelaten, terwijl een bezoekende vloot klassieke schepen een hoornconcert inzet. "Zinken zal het zeker niet doen maar hier en daar verwachten we wel een waterfonteintje", lacht Leo Maes. "Dat is trouwens normaal bij houten schepen. Het grootste werk wordt het uitbalanceren. Ik heb er echter het volste vertrouwen in. Soms denk ik wel eens dat we veel te minutieus werken. De bouw van de oorspronkelijke Pegasus zal ongetwijfeld veel sneller verlopen zijn. Het is echter in de eerste plaats ook een hobby. We halen hier ons hart op. En tegelijk kunnen we dan ook nog eens bijdragen aan het behoud van ons varend erfgoed."

Ecotoerisme

Na de tewaterlating zal de Pegasus terug aan land worden gebracht voor de afwerking. "Vanaf maart kiezen we het ruime sop. We willen starten met een soort ecotoerisme op de Schelde. Met deze platbodem kunnen we namelijk tot in de kleinste kreekjes varen. Iedereen kan trouwens mee want voor 50 euro kan je lid worden van Tolerant en in ruil mag elk lid een dagje mee het water op. Het geld hebben we broodnodig want aangezien dit een replica is, kregen we geen subsidies. We hebben elk jaar de bodem gezien van onze clubkas."

Wie de Pegasus van dichtbij wil bewonderen is welkom op zaterdag van 12 tot 18 uur en op zondag van 9 tot 18 uur in de CNR-loods in Rupelmonde. De tewaterlating vindt zondag plaats om 10.15 uur.

Vrijwilligers leggen momenteel de laatste hand aan de replica.
Kristof Pieters Vrijwilligers leggen momenteel de laatste hand aan de replica.
De houten mast wordt buiten op de mosselhengst geplaatst.
Kristof Pieters De houten mast wordt buiten op de mosselhengst geplaatst.