"Weer met al mijn vriendjes samen in de klas"

BASISSCHOOL ST-JORIS PLAATST PEPERDURE LIFT VAN 35.000 EURO VOOR KLEINE DRYSS (5)

Na één schooljaar is de kleine Dryss weer herenigd met zijn klasgenootjes. Dat heeft hij te danken aan een wel erg gulle school, Sint-Joris, die beslist heeft om een dure lift van 35.000 euro te plaatsen. Dryss raakte in 2014 door een dubbele zenuwaandoening bijna volledig verlamd en zit in een rolstoel.

De eerste schooldag! Altijd weer spannend voor alle kinderen, klein en groot. Maar voor Dryss Cooreman uit Wevelgem was het écht wel een heel speciale dag. De kleuter is sinds 2014 gekluisterd aan een rolstoel. En omdat bijna alle klasjes van de basisschool Sint-Joris in Menen op de eerste verdieping liggen, moest Dryss vorig jaar in de eerste kleuterklas blijven.

"De juf droeg Dryss begin vorig schooljaar nog met de trap naar zijn klas, maar dat vond een Gentse arts veel te riskant. En dus keerde hij terug naar het eerste kleuterklasje", zegt directrice Monique Leenknegt. De school voelde zich daar niet lekker bij. De kans was bijzonder groot dat Dryss de school zou moeten verlaten. "Zijn zusje Dyna zit eveneens bij ons en Dryss zat hier al toen hij ziek werd. Samen met het leerkrachtenteam hebben we dus vrij snel en unaniem beslist om een dure lift te installeren. We wilden niet dat Dryss onze school zou verlaten."

En die dure lift van 35.000 euro was net op tijd klaar eind augustus.

"Prachtig", reageert Davinia Delbaere, de mama van Dryss. "Dankzij de lift zit Dryss weer bij zijn klasgenoten. Hij mocht de lift al even uittesten en zelf op het knopje drukken, maar eigenlijk is dat helemaal niet de bedoeling hoor", voegt ze er snel aan toe. "Juf Margaux of juf Greet zal onze zoon altijd begeleiden in de lift."

Club Brugge

De eerste schooldag werd nog toffer voor Dryss, want hij mocht zich verkleden in het thema van zijn favoriete boek.

"Ik heb een boek van Club Brugge en dus heb ik ook een shirt van Club Brugge aangedaan", lacht de schattige kleuter. "Ik vind het heel tof dat ze deze lift geplaatst hebben. Vorig jaar speelde ik wel met mijn vriend Maxime op de speelplaats, maar nu zit hij weer bij mij in de klas."

En de meisjes ook, want met Merel, Nore en Jinthe speelt hij bijna elke dag.

Noodlot

Het noodlot sloeg bij de kleuter toe in september 2014.

"Eerst zeiden we aan onze zoon dat hij wat rustiger moest zijn. Hij had voor de zoveelste keer zijn linker voet verzwikt", zegt mama.

Een dag later gaat het gezin naar de spoedafdeling en voor ze het goed en wel beseffen zitten ze vier dagen later in het UZ Gent met een tot aan het hoofd verlamde kleuter. 'Myelitis transversa' en 'Guillain Barré' is de diagnose, twee zenuwaandoeningen. Door een snelle behandeling van het tweede syndroom kan de verlamming teruggebracht worden tot Dryss' middel. Maar zijn onderlijf blijft verlamd, voor altijd.

"Tegenover de school voel ik me haast schuldig. We zijn het team zo dankbaar. Niet elke school wil en kan zomaar een lift van 35.000 euro installeren. De directrice blijft maar herhalen dat wij niet voor die situatie gekozen hebben. Klopt, maar je moet het toch maar doen. Gelukkig wordt de lift ook gebruikt door andere kinderen die gekwetst zijn en door de juffen die zwaar materiaal naar boven moeten verhuizen."

Dryss ziet het volledig zitten op de eerste schooldag. Vorig jaar kon hij op de speelplaats wel met zijn vriendjes spelen, maar nu zit hij weer bij hen in de klas.
Florian Van Eenoo photonews Dryss ziet het volledig zitten op de eerste schooldag. Vorig jaar kon hij op de speelplaats wel met zijn vriendjes spelen, maar nu zit hij weer bij hen in de klas.
Florian Van Eenoo photonews