"We smeken al jaren om maatregelen. Tevergeefs"

NIEUWSTRAAT (N285) - ASSE VIER SCHOLEN, ÉÉN DRUKKE GEWESTWEG

In de Nieuwstraat (N285) bevinden vier scholen zich op een onderlinge afstand van nog geen driehonderd meter. Samen tellen ze meer dan 1.500 leerlingen, die zich elke dag tussen het auto- en vrachtverkeer op de drukke gewestweg moeten wurmen. "We smeken al jaren om extra veiligheidsmaatregelen, maar er gebeurt helaas niets", zegt schepen Yoeri Vastersavendts.

De scholen langs de N285 zijn verdeeld over twee campussen. Tegenover het kruispunt met het Muurveld bevindt zich de campus Vijverbeek van het gemeenschapsonderwijs. Het koninklijk atheneum telt er 535 leerlingen, terwijl de kleuter- en lagere school elke dag 378 kinderen verwelkomt. Enkele honderden meters verderop, aan het Koensborrepleintje, bevinden zich de scholen van het katholieke onderwijsnet: lagere school De Kleine Wereld (216 leerlingen) en de technische afdeling van de Sint-Martinusscholen (425 leerlingen). Een groot deel daarvan komt met het openbaar vervoer of de fiets naar school. "En daar is deze gewestweg helemaal niet op voorzien", zegt directeur Dirk Van Den Eynde van De Kleine Wereld. "Naast de smalle voetpaden is ook de bereikbaarheid per fiets een immens probleem. We organiseren al jaren een fietsexamen voor onze leerlingen, maar in de buurt van de school is geen enkel fietspad te vinden."

Schepen Yoeri Vastersavendts (Open Vld), verantwoordelijk voor Mobiliteit, wijst het Vlaams Gewest met de vinger. "De Nieuwstraat is een gewestweg waar dagelijks vierhonderd vrachtwagens voorbijrazen", luidt het. "We willen zelfs op de knieën gaan zitten bij het Vlaams Gewest voor een oplossing, maar dat haalt niets uit. Aan die gewestweg is in geen jaren iets gedaan. Ik heb het al eens gezegd: de Nieuwstraat doet denken aan het voormalige Oostblok."

Zware ongevallen bleven tot dusver uit, maar de schepen wil snel verandering in de situatie. "Vooral het traject tussen de Koensborre en de Steenweg is een zwart punt, met zeer smalle voetpaden. We hebben er al aan gedacht om de parkeerplaatsen voor het appartementsblok van de familie Van Dooren op te heffen en er een deftig voetpad aan te leggen. Maar zo'n maatregel gaat dan weer ten koste van parkeergelegenheid."

Tonnagebeperking

Vastersavendts stelde ook al voor om een tonnagebeperking in te voeren, zodat tenminste het vrachtverkeer al uit de schoolbuurten gebannen zou worden. "Maar die maatregel is geen oplossing, want de N285 maakt deel uit van het vrachtroutenetwerk. Een vrachtwagenbestuurder die in Lebbeke zijn lading moet lossen, kan je onmogelijk laten omrijden via Gent en Lokeren."

Het gemeentebestuur plant wel enkele ingrepen naast de N285. "Daar kunnen we als gemeentebestuur wel iets veranderen", klinkt het. "We hebben het pleintje tegenover Vijverbeek al mooi heringericht. Eenzelfde project volgt straks op het Koensborreplein aan de Sint-Martinusschool. En met de scholen zelf gaan we ook rond de tafel zitten. Om chaos te vermijden, zouden we op het domein Vijverbeek een lus-structuur kunnen inrichten."

Vastersavendts houdt ook een pleidooi voor het doortrekken van de ringweg, ook al is dat traject fel omstreden. "Als de rondweg er komt, wordt de Nieuwstraat een verkeersluw gebied en zijn alle veiligheidsproblemen hier meteen opgelost."

Elke dag moeten zo'n 1.500 leerlingen zich langs het drukke verkeer in de Nieuwstraat begeven.
Mozkito Elke dag moeten zo'n 1.500 leerlingen zich langs het drukke verkeer in de Nieuwstraat begeven.