"Wanneer wordt die rommel opgeruimd?"

DEADLINE VOOR AFBRAAK AFGEBRAND GOEDERENSTATION ALWEER OPGESCHOVEN

Het afgebrande goederenstation in Ieper ligt er, tot ergernis van het stadsbestuur, al maanden verlaten bij. Normaal werd het eind 2015 al gesloopt door eigenaar NMBS, maar een aangestoken brand verhinderde dat. "Daarna schoof de deadline op naar april en nog later naar de start van de zomer, maar nu is er nog steeds geen steen verlegd", zucht burgemeester Jan Durnez (CD&V).

De plannen voor de sloop van het oude gebouw bij het voormalige goederenstation van Ieper werden in mei 2015 al goedgekeurd door de gemeenteraad. Het terrein, dat eigendom is van Infrabel, zou daarna gehuurd worden door het stadsbestuur, dat er een plaats wil voorzien waar toeristenbussen kunnen parkeren tijdens rustperiodes. Maar in de nacht van 30 november op 1 december vorig jaar werd brand gesticht in het verlaten gebouw, dat eigendom is van NMBS.

"Door die brand hebben we de procedure voor de aanbesteding opnieuw moeten opstarten", klinkt het bij NMBS. Intussen werden de onstabiele muren van het gebouw, met onder meer de bekende graffiti-tekening van Maggie De Block, neergehaald, maar veel meer is er sindsdien niet gebeurd op de site. "Na de brand moesten een aantal procedures heropgestart worden en werd ons beloofd dat het gebouw in april gesloopt zou worden", zegt burgemeester Jan Durnez. "Dat werd later uitgesteld naar een sloop voor de start van de zomer, maar nu is er nog steeds geen steen verlegd. Ondertussen kunnen wij ook niet verder met onze plannen voor een parkeerterrein voor toeristenbussen. Dat is nochtans nodig, want bussen die hun passagiers afzetten of ophalen aan de Leet, moeten daar nu onnodig wachten. Dat is er niet toegelaten, dus hoe sneller we hen kunnen doorverwijzen naar het terrein bij het oude goederenstation, hoe beter."

"Geen uitleg"

Het Ieperse stadsbestuur heeft in de afgelopen maanden meermaals contact opgenomen met NMBS, maar kreeg nog geen antwoord over wanneer de sloop dan wél zou kunnen plaatsvinden. "Eigenlijk is het een werk dat ze in één dag kunnen uitvoeren, maar ze moeten eraan beginnen. Dan moet er alleen nog een steenslagverharding komen, op kosten van Infrabel, en een aanpassing van het huidige huurcontract tussen de stad en Infrabel. Waarom dit allemaal zo lang moet duren, is ons onduidelijk. Wij krijgen voorlopig geen uitleg en dat veroorzaakt frustraties", aldus de burgemeester.

Bij NMBS beseffen ze dat de werken langer duren dan verwacht. "De sloop van het gebouw staat wel degelijk hoog op onze prioriteitenlijst, maar de onderhandelingen met de aannemer voor de sloopwerken lopen nog. Door de brand veranderde de opdracht voor de aannemer en moest er een nieuwe procedure komen. Die is nu in een laatste fase. Normaal zou de sloop er dit najaar moeten komen", belooft Geert Dierinckx van NMBS.

Het afgebrande goederenstation in Ieper ligt er al maanden verlaten bij. De onstabiele muren van het gebouw, met onder meer de bekende graffiti-tekening van Maggie De Block, werden wel al neergehaald, maar veel meer is er niet gebeurd.
Eric Flamand Het afgebrande goederenstation in Ieper ligt er al maanden verlaten bij. De onstabiele muren van het gebouw, met onder meer de bekende graffiti-tekening van Maggie De Block, werden wel al neergehaald, maar veel meer is er niet gebeurd.