"Vreselijk, hoe alles was gepland"

SLACHTOFFER IN TRANEN NA GETUIGENIS ZUURGOOIER VOOR RECHTER

Jelle Frenken (41) liet niets aan het toeval over toen hij poetsvrouw Marina Tijssen (52) uit Olen in de Antwerpse Museumstraat met zuur aanviel. "Op internet had ik foto's gezocht van slachtoffers van zuuraanvallen. Met deze foto's zette ik Delhaize via mail onder druk", verklaarde hij zelf.

Een gevangenisstraf van twintig jaar en vijftien jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. Niets minder dan de maximumstraf vorderde het parket voor de goed voorbereide moordpoging. "Hij wist perfect wat de gevolgen zouden zijn van de zuuraanval", zei de openbare aanklager voor de correctionele rechtbank in Brussel.

Voor de aanklager aan het woord kwam, had Frenken zelf ijskoud verteld wat hem zo ver had gedreven. "Nadat ik mijn job was kwijtgespeeld, leefde ik van uitkeringen. Toen deze werden stopgezet, moest ik op een andere manier geld verdienen. Verscheidene sollicitaties via internet leverden niets op en toen las ik van een man die warenhuisketen Albert Heijn had afgeperst."

Frenken stuurde hierop verscheidene e-mails met daarin de bedreiging dat hij een aanval met zwavelzuur zou uitvoeren op klanten van Delhaize. "Ik dreigde met iets verschrikkelijk omdat ik dacht dat ze dan wel zouden betalen." Aanvankelijk vroeg hij maar liefst 950.000 euro, maar in volgende mails zwakte hij dit bedrag steeds af tot uiteindelijk 150.000 euro.

Pakistan

De onderhandelingen verliepen niet zoals de beklaagde het had gewild, waarna Frenken een versnelling hoger schakelde. "Ik begon op internet foto's te zoeken van slachtoffers van zuuraanvallen, bijvoorbeeld in Pakistan. Ik zocht op de termen 'zuuraanval' en 'acid attack'. De mensen op die foto's zagen er erg verbrand uit. Ik dacht dat als ze die foto's zagen, Delhaize wel zou betalen."

De directie van Delhaize betaalde inderdaad: de Nederlander kreeg 10.000 euro. Daarna weigerde Delhaize nog meer te geven. Het geld was echter snel op en Frenken was naar eigen zeggen de wanhoop nabij. "Ik had al enkele dagen niet gegeten en leefde op een parkeerterrein in mijn wagen. Toen heb ik nogmaals een e-mail gestuurd. Als ze binnen de 24 uur niet zouden reageren, zou ik een zuuraanval uitvoeren."

Test op hand

Ondertussen stal Frenken in een Brico-winkel een fles ontstopper, waarna hij tot de ochtend van 20 februari 2015 wachtte in de buurt van de Delhaize aan de Museumstraat om zijn slag te slaan. Na een kleine test met een doekje op zijn hand, waarbij er naar eigen zeggen 'niet veel gebeurde', besloop hij de poetsvrouw en gooide hij Marina Tijssen zuur in het aangezicht.

"Toen ik haar hoorde gillen, vond ik het echt verschrikkelijk", beweerde Frenken gisteren voor de rechter. "Ik wist niet dat het zo erg zou zijn. Ik gebruikte enkel gootsteenontstopper, niet het zwavelzuur van op de foto's die ik had opgezocht. Ik wist dat ze verbrand zou zijn, maar niet zo erg."

Delhaize betaalde de beklaagde na de aanval 40.000 euro, waarvan hij 6.630 euro opnam. De Franse politie kon Frenken uiteindelijk in de nacht van 5 op 6 maart 2015 inrekenen.

Terwijl de beklaagde aan het woord kwam, zat zijn slachtoffer, geflankeerd door haar man en dochter, even verder in tranen op het bankje van de burgerlijke partij. "Het is vreselijk om te horen hoe hij alles had gepland en hoe hij iemand anders zoiets verschrikkelijk wilde aandoen", reageerde Marina Tijssen na de zitting, "ik heb alles herbeleefd."

Negentien maanden na de aanval lijdt de vrouw nog steeds onder haar verwondingen. "Ik heb nog steeds veel pijn aan mijn mond, maar de echte pijn zit vanbinnen. Je wordt beoordeeld op het uiterlijk en dat heeft hij kapotgemaakt. Of ik nog gelukkig kan zijn? Als ik mijn kleinkinderen zie lachen nog wel, maar anders..."

Vandaag komt de verdediging aan bod.

Een uitspraak van de correctionele rechtbank volgt waarschijnlijk over een maand.

Marina had de steun van haar man en dochter nodig om te bekomen van de getuigenis van haar aanvaller over zijn voorbereiding.
Marc Baert Marina had de steun van haar man en dochter nodig om te bekomen van de getuigenis van haar aanvaller over zijn voorbereiding.
Beklaagde Jelle Frenken vertelde hoe hij zijn aanval had voorbereid. En waarom.
Marc Baert Beklaagde Jelle Frenken vertelde hoe hij zijn aanval had voorbereid. En waarom.