"Vreselijk dat Djellza zich moet verstoppen. Ze hoort hier thuis"

KOSOVAARS MEISJE (16) DAT LAND UIT MOET, BLIJFT WEG VAN URSULINEN

De eerste schooldag bij Ursulinen Mechelen werd er eentje zonder het zestienjarige Kosovaarse meisje Djellza B. Zij en haar vader doken eerder deze week onder om te ontsnappen aan de gedwongen uitwijzing naar hun geboorteland. "We vinden het vreselijk dat Djellza zich moet verstoppen, ze hoort hier thuis", klonk het aan de schoolpoort.

Er werd hartelijk gegroet en duchtig bijgepraat aan de schoolpoort in de Milsenstraat, waar de studenten van de Ursulinenschool na 2 maanden weer verzamelden. Ook de plotse verdwijning van Djellza kwam bij haar leeftijdsgenoten aan bod. "Djellza volgt de richting Humane Wetenschappen, ze zou nu in het vierde middelbaar moeten starten. Het is een heel rustig en stil meisje, dat zich enorm inzet voor haar studies. Het zou echt héél erg zijn moest ze na al die moeite haar diploma niet kunnen halen", zeggen vriendinnen Loubna en Majda.

"We kunnen het ons niet voorstellen wat het moet zijn om ondergedoken te leven, weg van je vrienden en je vertrouwde omgeving. Zoiets kan je toch niet lang volhouden? Djellza zou zich ook niet moet verstoppen, ze hoort hier thuis. Al begrijpen we wel dat ze niet komt opdagen op school, om het risico niet te lopen om gevonden te worden. Maar waarom moet zij nu gestraft worden voor dingen die rondom haar heen gebeuren?"

Een moeder die haar dochter komt uitwuiven, maakt zich diezelfde bedenking. "Ik vind het ongelooflijk dat men dit dossier op zo'n manier aanpakt. Dit 16-jarige meisje zou niet op de vlucht moeten zijn, maar haar studies afmaken en een diploma halen. Het lijkt alsof de mannen in maatpakken die deze beslissing nemen, niet begrijpen dat ze Djellza hiermee de kans om aan haar toekomst te werken ontnemen."

Bezorgd

Ook voor het leerkrachtenteam van Ursulinen was het afwachten of Djellza zou komen opdagen. "Ze was net als onze andere 1.429 leerlingen méér dan welkom, maar bleef spijtig genoeg afwezig. Wij betreuren deze zaak zeker, want boven alles zijn we bezorgd om het welzijn van onze leerlingen", zegt woordvoerster Ingeborg De Cooman. "Djellza heeft sowieso recht op onderwijs, en wij hopen als school ook dat ze haar diploma in België kan behalen."

Advocaat Maurice Mandelblat had geen contact meer met zijn cliënte sinds de zitting op de rechtbank in Mechelen afgelopen maandag. De raadkamer bekeek toen de eventuele vrijlating van de tiener en haar vader uit de halfopen instelling in Zulte, maar oordeelde dat de opsluiting gerechtvaardigd en wettelijk correct verlopen is. "Ik heb Djellza sindsdien niet meer gehoord, en hoewel ze het recht had om op 1 september weer naar school te gaan, is haar beslissing om dat niet te doen begrijpelijk. Ze loopt dan immers het gevaar gevonden te worden", aldus Mandelblat. Het gezin van Djellza ontvluchtte 22 jaar geleden de oorlog in Kosovo, na zes jaar in Duitsland verhuisde de familie zich in België. Djellza was op dat moment vier maanden oud, ze groeide hier dus 16 jaar lang op. De verschillende asiel- en regularisatieprocedures van het gezin draaiden echter telkens negatief uit, en het criminele gedrag van de drie broers van Djellza vestigde de aandacht van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) op het Kosovaarse gezin. Het meisje en haar vader werden sinds 8 augustus in de halfopen instelling gehouden, in afwachting van hun uitwijzing naar Kosovo. De moeder van Djellza dook al eerder onder, nu zijn ook haar man en dochter verdwenen.

Het Kosovaars meisje Djellza is al enkele dagen spoorloos.
Thomas Legreve Het Kosovaars meisje Djellza is al enkele dagen spoorloos.