"Voer werken uit en breng factuur binnen"

STAD VERGEMAKKELIJKT PREMIES VOOR RENOVATIE WINKELS

Geen berg papierwerk meer voor de handelaars die een renovatiepremie willen bekomen van de stad. "Doe de werken en wij zullen de factuur wel betalen", zegt schepen van Lokale Economie, Koen Kennis. "En dat geldt ook voor de nachtwinkels." De premies gaan trouwens fors omhoog.

De stad heeft de procedure om een renovatietoelage te bekomen duchtig vereenvoudigd. Waar handelaars vroeger de toestemming moesten vragen, van stedenbouw naar het schepencollege en terug moesten lopen voor de nodige papieren en dan maanden moesten wachten op groen licht, wordt dat nu anders. "Het komt er op neer dat alle renovatiepremies, voor binnen en buiten renovaties, een pak eenvoudiger worden. Hiermee willen we de handelaren stimuleren om hun pand te onderhouden. Nu was het allemaal zo ingewikkeld dat mensen de premie niet aanvroegen of hun pand niet vernieuwden. Het kon soms tot vier maanden duren vooraleer de werken mochten beginnen. Vooral voor huurders was dat een probleem. We gaan nu naar het principe: renoveer en steek de factuur maar binnen, binnen de regels natuurlijk. Er moet natuurlijk nog wel een vergunning en dergelijke aangevraagd worden", zegt schepen van Lokale Economie, Koen Kennis (N-VA).

De premies zelf gaan voor een stuk ook de hoogte in. Handelaars die op een winkel- of horeca-as liggen, die net is heraangelegd, kunnen in plaats van 50, 75 procent terugvragen voor de renovatie van hun voorgevel. "Op die manier willen we verhinderen dat wij de vloer leggen maar dat de muren geen verf krijgen. De handelaren en winkelstraten hebben er enkel maar baat bij dat er na een heraanleg ook in de panden zelf geïnvesteerd wordt. Bijvoobeeld de Bredabaan in Merksem, daar is een zeer grondige heraanleg gebeurd, nu moedigen wij de mensen aan om daar ook in mee te gaan en hun winkels aan te pakken."

Interieur

De schepen wil ook voldoende dynamiek in de handelspanden. "Daarom kunnen handelaren voor hun interieur in plaats van om de vijf jaar, om de drie jaar toelagen aanvragen voor de inrichting van de commerciële ruimte. Zo kan er genoeg vernieuwing gebracht worden, wat zorgt voor meer klanten."

Opvallend is dat nachtwinkels en videotheken nu ook een beroep kunnen doen op de renovatiepremie. "Als stad kan je er niet onderuit, nachtwinkels zullen we altijd in ons straatbeeld hebben. Daarom stellen we die premie nu ook open naar nachtwinkels. In de hoop dat zij de kans grijpen om hun panden ook te renoveren en te onderhouden. Een nachtwinkel hoeft hierbij dus niet lelijk te zijn."

Schepen Koen Kennis.
Photo News Schepen Koen Kennis.