"Verwarring troef op kruispunt Nekkerspoel"

De Brusselpoort spant volgens onze lezers de kroon wat betreft onveiligheid, maar ook de rest van de vesten wordt genoemd. School BimSem leert leerlingen op de eerste dag hoe om te gaan met het kruispunt 'Nekkerspoel'.

Het schooljaar was een dag ver of eerstejaars trokken erop uit om hun schoolomgevingen te gaan verkennen, waaronder dus het drukke en complexe kruispunt. "Ze bekijken waar het gevaarlijk is en hoe ze het best kunnen oversteken met de fiets", zegt directeur van de eerste graad Jurgen Moons. Hij kent het kruispunt zelf door en door. "Ik kom er altijd zelf met de fiets voorbij. Voor wie het kruispunt niet kent, is het verwarrend. Gevaarlijk vind ik het als je in het midden van de weg moet blijven staan voor het rood, want er is op de middenberm weinig plaats tussen het voorbijrijdende verkeer."

Opvallend, wat het is net daar dat veel fietsers van de Nekkerspoelstraat naar de Zandpoortvest belanden nu dat een agent hen sinds het begin van het schooljaar 's morgens tegenhoudt nog voor de afslagstrook. De groentijd is daardoor vaak te kort om de straat volledig over te steken. Het autoverkeer in de Nekkerspoelstraat en het kruisend fietsverkeer is dan wel weer gebaat bij de aanpassing.

Zoen- en zoefstrook

Nog volgens BimSem vormen wagens vanuit de Voochtstraat vaak een gevaar voor fietsers. BimSem vraagt ook om de veiligheid aan de poort te verbeteren door op de (ongebruikte) busstrook een zoen- en zoefstrook aan te leggen. "Al jaren, maar er is nog niets van onze suggesties gekomen", aldus Moons. De stad plant geen infrastructurele wijzigingen. "Voor het kruispunt hebben we geen specifieke plannen, wel voor de aanleg van een fietstraject met een fietstunnel die het Lakenmakersplein met het station zal verbinden", aldus schepen Marina De Bie (Groen). (WVK)

Alliyah, Gijs, Mara, Elke en Wiebe trokken er met de school al op uit om de gevaren van het kruispunt te leren.
Wannes Vansina Alliyah, Gijs, Mara, Elke en Wiebe trokken er met de school al op uit om de gevaren van het kruispunt te leren.