"Verhuis fietsingang en veiligheid neemt meteen toe"

Middenschool Anton Bergmann in Lier wil zijn fietstoegang verplaatsen van de Anton Bergmannlaan naar de Frederik Peltzerstraat omwille van de verkeersveiligheid van haar leerlingen.

De school diende bij het stadsbestuur een bouwaanvraag in voor de heraanleg van de speelplaats. "Meteen zouden we de fietsenroute willen aanpassen. Momenteel komen onze leerlingen buiten op de Anton Bergmannlaan, maar dat is niet de meest veilige straat. Er rijden veel auto's in twee richtingen en het is er geregeld file voor de spoorweg van de Lispersesteenweg. Wanneer onze leerlingen buitenkomen in de Peltzerstraat, dan belandden ze in een veiligere eenrichtingsstraat", zegt directeur Chris Geeraert. Wat infrastructureel zou moeten verbeteren, weet ze niet. "Ik hoor dat er plannen zijn om een stuk van de school over te kopen voor de bouw van een ondergrondse parkeergarage. Dat gaat het ook niet veiliger maken", vreest ze.

Aanmoedigingsprijs

Zelf doet de school wel inspanningen. "Vorig jaar hebben we de aanmoedigingsprijs van een fluowedstrijd van XIU gewonnen." Schepen van Onderwijs Ivo Andries vindt dat de stad zich veel inspanningen getroost. "We zetten dit schoolbegin opnieuw banners, mobiele aanhangwagens en politie in en het is sowieso zone 30 binnen de vesten."

Van de plannen van Anton Bergmann is hij niet op de hoogte, maar hij wil ze graag bespreken. "Net als een aantal andere scholen ligt Anton Bergmann aan de vesten en daar is het veilig fietsen." Over de parkeergarage doet hij geen uitspraken omdat het een privé-project zou zijn.

Fietsende leerlingen in de Anton Bergmannlaan.
David Legreve Fietsende leerlingen in de Anton Bergmannlaan.