"Veilige chaos is enige mogelijke oplossing"

De Collegelaan in Genk is een snelweg voor fietsers. Een groot deel van de scholen in Genk komen uit op deze baan en dat zorgt ervoor dat er dagelijks tussen 7.000 en 8.000 jongeren passeren. "Omdat er zoveel verkeer is, begrijp ik dat de baan wordt ervaren als problematisch. De laatste vijf jaar hebben we zwaar geïnvesteerd om de Collegelaan te verbeteren", stelt burgemeester Wim Dries (CD&V).

Het Onze-Lieve-Vrouwlyceum ligt op de Collegelaan. Leerlingen van de secundaire school worden dus dagelijks geconfronteerd met de drukke toestanden op de laan. "Er zijn gewoon veel jongeren die schoollopen in deze drukke straat en dan is er sowieso meer kans op ongelukken. Toch valt dat best mee. Mensen gaan ook rustiger rijden tijdens de spitsuren", zegt Reinoud Vandervelden, die sinds 1 september aan het hoofd van de school staat. "We verspreiden natuurlijk de communicatie van de provincie omtrent verkeersveiligheid en benadrukken dat jongeren moeten zorgen dat ze gezien worden in het verkeer. We gaan ook nog eens met de scholen samenzitten om de verkeersveiligheid te bespreken."

Veel moeite

De gemeente heeft de laatste jaren kosten noch moeite gespaard om de hele omgeving van de Collegelaan te verbeteren. "We hebben de Collegelaan, de Sint-Lodewijkstraat, de Weg naar As en de Annunciadenstraat al heraangelegd. Binnenkort volgen de Reinpadstraat en de Zuster Eduardalaan. De hele schoolomgeving is ook zone 30 geworden. Een veilige chaos in de Collegelaan is allicht de enige mogelijke oplossing", aldus Dries. "De laatste jaren merken we toch dat de Collegelaan veiliger is geworden. Bovendien gaat het er tijdens de spitsuren zo traag, dat zware accidenten bijna uitgesloten zijn", voegt schepen van Mobiliteit, Michaël Dhoore (CD&V), nog toe. (BVDH)

De collegelaan in Genk.
Borgerhoff De collegelaan in Genk.