"Trajectcontrole zonder 'groene golf' heeft geen zin op Ring"

Turnhout heeft het Vlaamse Gewest gevraagd een 'groene golf' te realiseren op de Ring in Turnhout. Daarbij worden de verkeerslichten zo afgesteld dat je meer kans hebt op groen licht. "Anders heeft trajectcontrole op de Ring geen enkele zin", zegt oppositieraadslid Van Geirt (N-VA). "Toch wel", reageert schepen Boogers. ""Onderzoek wees uit dat bestuurders zelfs nadat ze voor een rood licht hebben gestaan hun snelheid verminderen als er trajectcontrole is."

Rond de jaarwisseling gaat op de Ring in Turnhout gestart een trajectcontrole van start. Er komen twee trajecten die samen lopen vanaf de Steenweg op Merksplas tot aan het kruispunt met de Oude Dijk. Oppositieraadslid Willy Van Geirt stelt zich vragen bij het nut van die trajectcontrole. "Je passeert vijf verkeerslichten die niet op elkaar zijn afgesteld. Als bestuurder zal je sowieso voor één van de rode lichten staan. Dan heeft het geen zin om de gemiddelde snelheid te berekenen."

Willy Van Geirt stelt daarom voor om een groene golf te creëren met de verkeerslichten. Daarbij hebben bestuurders die een groen licht passeren in principe ook groen licht bij de volgende verkeerslichten.

Minder ongevallen

Schepen voor Mobiliteit Marc Boogers (Groen) laat weten dat het voorstel is doorgegeven aan het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), maar benadrukt dat trajectcontrole er toch zinvol kan zijn, ondanks de vijf verkeerslichten. "Als een bestuurder moet stoppen voor een rood licht, is de kans inderdaad zeer klein dat hij nog een snelheidsovertreding zal begaan via trajectcontrole. Maar het doel is niet zoveel mogelijk mensen betrappen. Het doel is om de snelheid, en dus ook het aantal ongevallen te laten dalen", zegt Marc Boogers. "Onderzoek wees uit dat bestuurders zelfs nadat ze voor een rood licht hebben gestaan hun snelheid verminderen als er trajectcontrole is. Zo is op de N18 in Oud-Turnhout het aantal ongevallen gedaald sinds er trajectcontrole is, en ook daar moeten bestuurders voorbij een verkeerslicht."

De politie benadrukt dat er naast de trajectcontrole ook nog gewone snelheidscontroles zullen gebeuren op de Ring. (JVN)