"Tot zijn laatste snik met kunst bezig"

ARTHUR PEETERS (94) KRIJGT HERDENKINGSPLAATS OP OUDE HAACHTSESTEENWEG

De Diegemse kunstenaar Arthur Peeters is op 94-jarige leeftijd overleden. Hij richtte onder meer het tekenatelier op en maakte onlangs nog het ontwerp voor een kunstwerk van een waterrad dat op de Oude Haachtsesteenweg geplaatst zal worden. Dat kunstwerk zal door zijn dood ook meteen de herdenkingsplaats van Arthur Peeters worden.

Diegem is in rouw. Met de dood van Arthur Peeters verliest de deelgemeente van Machelen een van haar iconen. De kunstenaar, die heel wat Diegemse monumenten op het witte doek zette, overleed vorige week woensdag in woonzorgcentrum Woluwedal in 'zijn' gemeente. Hij werd 94 jaar. Arthur Peeters heeft op verschillende vlakken heel wat betekend voor Diegem en haar inwoners. Zo zette hij tussen 1960 en 1980 alle trouwende koppels op de foto.

"Arthur was namelijk fotograaf, maar tegelijkertijd was hij ook een befaamd kunstenaar", zegt André Panneels, goede vriend en buur van de 94-jarige kunstenaar. "Hij richtte onder meer het tekenatelier in het kasteel van Marga op. Vijf jaar geleden besloot hij zich er - gezien zijn hoge leeftijd - wat minder mee bezig te houden, maar vandaag de dag draagt het tekenatelier nog steeds zijn naam."

Tekenatelier

Volgens André Panneels was Arthur Peeters tot aan zijn laatste snik nog volop met kunst bezig. "Zo maakte hij onlangs nog het ontwerp voor een kunstwerk van een waterrad. Dat kunstwerk zal dit schooljaar door enkele leerlingen van de technische gemeenteschool GISO in Machelen vervaardigd worden en wordt nadien op de Oude Haachtsesteenweg geplaatst. Het refereert naar de verschillende watermolens die jaren geleden in Diegem stonden en die toch van grote waarde waren voor de gemeente."

Volgens cultuurschepen Marco Verberckmoes (Groen) zal het waterrad, dat de huidige fontein op de Oude Haachtsesteenweg zal vervangen, niet alleen naar de watermolens refereren, maar ook naar de kunstenaar zelf. "Het is maar logisch dat er een link met Arthur komt, want hij was van ontzettend groot belang voor Diegem", aldus de schepen. "In de jaren 70 stond hij in voor de lay-out van het Diegemnerke, een boekje dat door alle Diegemnaars gelezen werd. Voorts maakte hij heel wat kunstwerken die verwezen naar onze gemeente. Een deel van die werken hangt nog op in het oude gemeentehuis en in het kasteel van Marga. Daarnaast bouwde hij eigenhandig een heel succesvol tekenatelier uit. Met zijn dood verliest onze gemeente dan ook een van haar bekendste inwoners."

De uitvaartplechtigheid van Arthur Peeters vindt morgen om 10 uur in de kerk van Diegem plaats.

Arthur Peeters toen hij 90 jaar werd.
Galicia Arthur Peeters toen hij 90 jaar werd.
Lukas