"Straat lijkt wel een racebaan"

NEDERZWALMSESTEENWEG - Zingem Gemeente en scholen willen heraanleg

De Nederzwalmsesteenweg, de verbindingsweg tussen Nederzwalm en Zingem, blijft bijzonder gevaarlijk voor fietsers. Het is net die weg die schoolkinderen moeten gebruiken of dwarsen. In maart dit jaar kwam de 7-jarige Emiel Gailly er nog om het leven. "Er moet eens werk gemaakt worden van een heraanleg", zegt mobiliteitsschepen Jurgen Haustraete.

Het fietspad van Nederzwalm naar Zingem is te smal en ligt te dicht bij de rijweg. Bovendien moet een deel van de weg het ook nog eens stellen zonder fietspad. Wat de situatie echt onveilig maakt, zijn de hoge snelheden die chauffeurs er hanteren. Op een gedeelte van de weg mag men 70 kilometer per uur rijden, maar automobilisten rijden er vaak een pak sneller. Chauffeurs die aan 120 kilometer per uur of meer geflitst worden, zijn geen uitzondering. En dat leidde in het verleden al tot verschillende ongevallen. In maart dit jaar kwam de 7-jarige Emiel Gailly uit Nederzwalm er nog om het leven. Toen hij samen met zijn vader de weg overstak, werd hij gegrepen door een motard die met 200 per uur over de weg scheurde.

In groep fietsen

De ouders van Vrije Basisschool 'De Regenboog' in Zingem kennen de situatie als geen ander en hebben een fietspooling opgericht. "De kinderen fietsen op woensdag in groep, waardoor ze veel zichtbaarder zijn en zich ook veiliger voelen op de weg", zegt directeur Jacques Dhondt. "Leerlingen moeten op weg naar school in onze gemeente best wel wat gevaarlijke wegen trotseren. En ja, vooral de Nederzwalmsesteenweg, maar ook de Alfred Amelotstraat zijn gevaarlijk voor fietsers. Het zijn net die wegen die schoolkinderen moeten gebruiken of dwarsen. Veel ouders vinden dat te gevaarlijk en brengen daarom de kinderen met de auto naar school", ondervindt Dhondt. "Dat betekent dus veel te veel auto's aan de school, wat ook onveilig is. Mocht ik de schoolpoort openzetten, dan zouden sommigen zelfs binnen rijden", gelooft Dhondt.

Machteloos

Directrice Annelies De Kimpe van de gemeentelijke basisschool De Bosrank beaamt. "Nochtans zijn het net de ouders die het goede voorbeeld moeten geven. Niet alleen als ze met de wagen rijden, maar ook met de fiets. Daarom denken we er aan om een actie op te zetten waarbij we vragen aan de ouders om ook zelf een fluohesje en een helm te dragen als ze met de fiets naar school komen. Dan zullen de kinderen wel volgen", gelooft ze. "De Nederzwalmsesteenweg blijft een probleem", erkent burgemeester Kathleen Hutsebaut (Samen). "Wij zijn zelf gefrustreerd en staan machteloos. Het is nu eenmaal een gewestweg waar wij geen bevoegdheid over hebben. Er liggen drempels, de tracés zijn aangepast en de politie controleert vaak. Maar wat helpt het als iemand het gaspedaal hard indrukt? Je zal maar toevallig op de verkeerde plaats staan. Soms stel ik me eens langs de kant van de weg om het rijgedrag van sommige bestuurders te volgen. Hoe kunnen we hardrijders overtuigen van het feit dat ze een gevaar voor zichzelf en voor anderen zijn?", vraagt ze zich af.

Slechte staat van wegdek

Mobiliteitsschepen Jurgen Haustraete (Samen) wijst op zijn beurt ook op de slechte staat van het wegdek hier en daar. "Wetende dat daar begin dit jaar een ongeval is gebeurd met een kind, zou men er toch eens werk mogen van maken", vindt hij. Bij het Agentschap Wegen en Verkeer laten ze echter weten dat er op dit moment nog geen plannen zijn om er werken uit te voeren.

Fietsers moeten uitkijken bij het oversteken aan de Ommegangstraat.
Ronny De Coster Fietsers moeten uitkijken bij het oversteken aan de Ommegangstraat.
Ronny De Coster