"Sommige zakken zijn tot 14 cm kleiner"

RAADSLID KLAAGT PRODUCTIEFOUT BIJ AFVALINTERCOMMUNALE MIROM AAN

Raadslid Robert Barthier (N-VA) klaagt de gebrekkige kwaliteitscontrole bij afvalintercommunale Mirom aan. "Per rol zijn twee zakken veertien centimeter kleiner dan de rest." Mirom is zich van geen kwaad bewust, maar sluit een productiefout niet uit. "Zakken met fouten kunnen altijd ingeruild worden", klinkt het bij Mirom.

Op het einde van de gemeenteraad in Langemark-Poelkapelle keek iedereen vreemd op toen raadslid Robert Barthier (N-VA) plots een rol vuilniszakken tevoorschijn haalde. "Een inwoner merkte op dat de vuilniszakken steeds kleiner lijken te worden. Ik nam de proef op de som en heb enkele rollen kleine vuilniszakken gecontroleerd. Nu blijkt dat er inderdaad een afwijking is en dat er op bepaalde kleine vuilniszakken een verschil zit van veertien centimeter. Gezien ik als lid van de oppositie in de beheerraad van Mirom zetel, zag ik het als mijn taak om dit aan te kaarten. Nu ben ik vooral benieuwd naar de reactie van Mirom. Ik zeg niet dat er kwaad opzet in het spel is, ik vermoed dat het louter om een productiefout gaat, maar dit zou toch niet mogen. Is Mirom bereid benadeelden te compenseren? Want het gaat om een groot verschil in inhoud en die zakken zijn op zich al duur genoeg."

Milieuzorg Roeselare en Menen (Mirom), de afvalintercommunale die instaat voor de inzameling en verwerking van het huishoudelijk afval van Langemark-Poelkapelle, Wingene, Torhout, Lichtervelde, Koekelare, Kortemark, Hooglede, Roeselare, Staden, Houthulst, Moorslede, Zonnebeke, Wervik, Wevelgem en Menen, reageert verbaasd op de vaststellingen. "Dit is de eerste klacht die we hierover krijgen. We hebben meteen de rollen gecontroleerd die in ons kantoor in Roeselare worden verkocht en die hadden wel het juiste formaat. Volgens ons gaat het om een uitzonderlijke productiefout."

Steekproef

"We laten jaarlijks vijf miljoen grote en kleine restafvalzakken produceren. Elke zak krijgt een productienummer mee, zodat we via de leverancier kunnen achterhalen waar er iets is misgelopen in het productieproces. De leverancier zal deze zaak onderzoeken, maar we betwijfelen dat het om een groot aantal rollen zou gaan, want zowel de leverancier als wij nemen steekgewijs proeven naar grootte, dikte van de folie en sterkte van de zak, maar een fout kan altijd gebeuren. Hoe dan ook, zakken die te klein zijn, kunnen omgeruild worden in het verkooppunt, in het gemeentehuis of bij ons. Ook wanneer er maar vijf zakken meer op een rol zitten, kan dat nog bij ons verkooppunt op de Oostnieuwkerksesteenweg in Roeselare", verzekert de communicatiedienst van Mirom.

De standaardmaat voor kleine zakken is zestig centimeter, gemeten langs de opengerolde kortste zijde. De grote zakken zijn vijfentachtig centimeter lang. Wie productiefouten wil doorgeven, noteert best het nummer onderaan de zak en neemt contact op met Mirom op 051/26.03.50 of www.mirom.be/klacht.

Robert Barthier haalde in de gemeenteraad enkele zakken boven om zijn punt te bewijzen.
Christophe Deconinck Robert Barthier haalde in de gemeenteraad enkele zakken boven om zijn punt te bewijzen.
Zoals je hier ziet, is de bovenste afvalzak van Mirom inderdaad veertien centimeter kleiner dan de onderste.
Christophe Deconinck Zoals je hier ziet, is de bovenste afvalzak van Mirom inderdaad veertien centimeter kleiner dan de onderste.