"Snelheid is een algemeen probleem"

BEWONERS BEZORGD OVER VEILIGHEID NA VLUCHTMISDRIJF IN 'S GRAVENTAFELSTRAAT

"Dit is echt geen veilige straat, je houdt soms je hart vast als je hier sommige automobilisten ziet voorbijsnellen." Dat zegt een bewoonster van 's Graventafelstraat in Passendale, die net op de plaats woont waar zondagochtend een ongeval met vluchtmisdrijf gebeurde. Daarbij raakte een 21-jarige man uit Ieper zwaargewond. "De snelheid is een algemeen probleem, maar ook de automobilist moet zijn verantwoordelijkheid nemen", aldus burgemeester Dirk Sioen (Inspraak).

Gisteren in de vroege ochtend werd de 21-jarige Arne Mende uit Dikkebus in de 's Graventafelstraat in Passendale op de fiets aangereden door een automobilist. De jongeman werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, maar in de loop van de dag was hij aan de betere hand. De aanrijder ging ervandoor.

Het is niet het eerste ernstige ongeval dat op die plaats gebeurt. "Wij wonen hier 25 jaar en in die tijd vielen hier vijf dodelijke slachtoffers", aldus de echtgenote van Dirk Dendoncker, die woont op de plaats waar het accident zich afspeelde. "Zo vielen er drie doden bij twee ongevallen en ook reed er eens een motorrijder op een paal." De 's Graventafelstraat is een relatief smalle straat met bochten en nogal weinig bebouwing, wat wellicht uitnodigt om het gaspedaal wat dieper in te drukken. "Je mag hier normaal 70 kilometer per uur rijden, maar je houdt je hart vast als je sommige automobilisten hoort voorbijsnellen. Ik ben ook altijd bang als ik groepjes wielertoeristen zie waarbij er enkele mensen naast elkaar rijden. Autobestuurders die de bocht uitkomen houden daarmee geen rekening. Hetzelfde geldt als mijn kinderen de oprit afrijden en naar links moeten, je ziet immers nooit goed of er iemand uit de andere richting komt." De bewoonster vraagt zich af wat er kan gebeuren om laagvliegers op andere gedachten te brengen. "De politie staat hier soms wel eens te flitsen, maar dat is dikwijls tijdens in de week in de namiddag. Dat is niet het goede moment, want dan is het rustig." De vrouw denkt ook niet dat er maatregelen kunnen worden genomen aan de infrastructuur. "Ach, fietspaden aanleggen gaat niet, tenzij ze de sloten dichtgooien."

Bezinnen

Burgemeester Dirk Sioen zegt zich bewust te zijn van het euvel. "Het is eerder een algemeen probleem, want ook op andere plaatsen wordt veel te snel gereden. We moeten ons eens goed bezinnen wat we daaraan gaan doen", klinkt het. "Maar ook de automobilist moet zijn verantwoordelijkheid nemen."

De burgemeester wijst erop dat in de 's Graventafelstraat het kruispunt met de gewestweg opnieuw wordt ingericht en dat er daarbij snelheidsbeperkende maatregelen zullen komen. "De politie kan inderdaad meer flitsen, maar ze kunnen niet overal staan. Bovendien is dat steeds tijdelijk, eens ze weer van een plaats weg zijn, wordt er opnieuw te snel gereden." De burgervader doet ook nog een oproep aan de man die zich de vlucht nam gisterenochtend : "Stap alsjeblief naar de politie, want dat is het beste voor iedereen."

Zondag gebeurde het zoveelste ongeval in de 's Graventafelstraat. De dader pleegde vluchtmisdrijf.
VTM Zondag gebeurde het zoveelste ongeval in de 's Graventafelstraat. De dader pleegde vluchtmisdrijf.