"Problemen station gewoon verplaatst"

BUREN CAFÉ ANONIEM BOOS OM OVERLAST DOOR GERUZIE EN DRUGSPROBLEMATIEK

De buren van Café Anoniem in de Mouterijstraat zijn niet opgezet met de overlast die het sociaal initiatief sinds kort met zich meebrengt. Vooral het luidkeels geruzie tot 's avonds laat en de drugsproblematiek is een doorn in het oog. "De problemen van de stationsbuurt hebben zich gewoon naar hier verplaatst", klinkt het.

Café Anoniem is al jaren gevestigd in de Mouterijstraat en is een plek waar iedereen terechtkan, ongeacht inkomen of culturele achtergrond. Je kan er tegen democratische prijzen iets drinken, de krant lezen of binnenspringen voor een babbel. Het project sloot vorig jaar al even de deuren wegens vechtpartijen, maar maakte een doorstart onder de vleugels van het OCMW. De laatste weken zien de buurtbewoners de overlast weer stijgen.

Openlijk dealen

"Rustig in de tuin zitten is er niet meer bij", zegt buurtbewoner Jean. "Eens ze beginnen roepen en tieren is het alsof ze naast je staan, zo luid. En dat vaak tot 22 uur. We bellen de politie wel eens, maar wat kunnen ze doen? Ze kunnen ze wegjagen, maar de volgende dag zijn ze hier weer." Hoewel de meeste buurtbewoners erop staan anoniem te reageren, klinkt wel vaak hetzelfde verhaal. "Het probleem van het station is gewoon verplaatst", zegt een buurvrouw. Dat beaamt een vrouw even verderop. "Sinds het alcoholverbod daar geldt, is het probleem hier toegenomen. Ik heb begin deze week de politie nog gebeld nadat er weer eens een luidruchtige discussie over geld aan de gang was. Bovendien zien we sommigen openlijk dealen op het Vrijwilligersplein."

Spuiten in de bosjes

Ook het bisdom, dat haar kantoren heeft naast Café Anoniem, maakt zich zorgen. "Rechtstreeks hebben we geen last van deze klachten. Maar we zijn op de eerste plaats bezorgd over de betrokken personen zelf want zij hebben zorg nodig en moeten professionele hulp krijgen. Maar we zijn ook bezorgd om ons personeel, de bezoekers en spelende kinderen uit de buurt. Want je vindt in de bosjes wel eens spullen die er niet thuishoren (doelt op drugsspuiten, red.)", zegt woordvoerder Tony Dupont.

Geen weet van klachten

Bij het OCMW, wat verantwoordelijk is voor Café Anoniem, heeft secretaris Peter Vanaken geen weet van klachten rond overlast. "Bovendien was het initiatief de voorbije weken gesloten voor de jaarlijkse vakantie. Sinds donderdag (gisteren, red.) is RIMO gestart met een vernieuwde werking ter plaatse. Maar we willen wel graag met de buurt in contact treden om te kijken wat we hier eventueel aan kunnen doen." Korpschef Philip Pirard is ook niet onmiddellijk op de hoogte van aanhoudende problemen ter plaatse. "De locatie is mee opgenomen in onze patrouilles. Nu de zomermaanden voorbij zijn gaan we die weer opvoeren en zullen we ook aan Café Anoniem een extra oogje in het zeil houden", klinkt het.

Café Anoniem in de Mouterijstraat veroorzaakt geregeld overlast door luidkeelse ruzies die er plaatsvinden. Er wordt ook geregeld gedeald volgens buren.
Borgerhoff Café Anoniem in de Mouterijstraat veroorzaakt geregeld overlast door luidkeelse ruzies die er plaatsvinden. Er wordt ook geregeld gedeald volgens buren.