"Ouders moeten gesensibiliseerd worden"

Hoewel je aan de Gemeentelijke Basisschool maar 30 kilometer per uur mag, passen vele bestuurders er hun snelheid niet aan.

"In de dorpskom wordt er veel te snel gereden. Nochtans is er behalve een zone 30 ook een groene verhoogde berm, signalisatie, octuspalen en oversteekverlichting", vertelt directrice Marleen Verniers. "Vandaag is er geen gemachtigde toezichter en het politietoezicht is sinds de verhoogde terreurdreiging volledig afgebouwd. We hebben vijf gemachtigde toezichters, maar die zijn niet steeds beschikbaar. De leerkrachten heb ik nodig voor het toezicht en om 8.30 uur moeten ze voor hun klas staan, waardoor ze de laattijdigen niet kunnen begeleiden voor de schoolpoort. De klassen gaan de straat op en de leerlingen wordt tevens de verkeerssituatie aangeleerd. Maar het wegvallen van het politietoezicht is spijtig. Voor de kinderen en voor de volwassenen wordt aan het zebrapad niet gestopt, dus leren we de kinderen wel oogcontact te zoeken", aldus Verniers. "De dienst mobiliteit heeft in een veilige omsluiting voorzien om de school langs de achterkant te bereiken: auto's via de Koedreef en de zwakke weggebruikers langs de Kerkham, sinds september 2015 een fietsstraat," aldus Rose Leirens , schepen van Mobiliteit en Verkeer.

"Bij de Vrije Basisschool Wonderwijs lukt dat bijzonder goed, maar bij de gemeentelijke basisschool zijn de school en de ouders vragende partij om de toegang open te houden. Ouders zullen we moeten sensibiliseren om de omsluiting te gebruiken", zegt Leirens. (IND)

Een leerling van de Gemeentelijke Basisschool met fluohesje probeert tevergeefs over te steken. De auto's rijden het zebrapad voorbij.
Ivan Nimmegeers Een leerling van de Gemeentelijke Basisschool met fluohesje probeert tevergeefs over te steken. De auto's rijden het zebrapad voorbij.