'Nieuwe' Maagdentoren lokt dubbel zoveel volk

VANDAAG VINDEN EERSTE TORENFEESTEN PLAATS AAN GERENOVEERDE MIDDELEEUWSE DONJON

Het aantal toeristen dat de gerestaureerde Maagdentoren wekelijks bezoekt, is op een jaar tijd verdubbeld. Dat zegt torenwachter Yvon Janssen. Voor het eerst worden dit weekend, door vzw De Maagdentoren, de Torenfeesten georganiseerd. Met dit evenement wil de vereniging nog meer toeristen naar de middeleeuwse donjon lokken.

Precies een jaar geleden werd de gerestaureerde Maagdentoren, die nationale bekendheid kreeg door de film 'De Witte van Sichem' uit 1980 van regisseur Robbe De Hert, voor het grote publiek geopend. De donjon doet nu dienst als uitkijkplatform over de Demervallei.

Deels ingestort

De restauratie drong zich al jaren op. Dertig jaar geleden ijverde de toenmalige vzw Red de Maagdentoren al voor een snelle restauratie. Dat hun eis terecht was bleek in 2006. Toen stortte de toren gedeeltelijk in. Daardoor werd er wel werk gemaakt van een restauratie van het overige gedeelte. Die duurde uiteindelijk negen jaar, tot vorig jaar. Sindsdien is de donjon opnieuw elke zondag open voor publiek."Op een jaar tijd is het aantal bezoekers verdubbeld", zegt Yvon Janssen. "Hadden we in het begin gemiddeld vijftig bezoekers, dan is het aantal de laatste maanden gestegen tot zeker honderd. Vooral op mooie dagen komen er heel wat bezoekers langs."

Meer op de kaart zetten

De Torenfeesten, die de vzw de Maagdentoren nu zondag organiseert, moeten de omgeving op toeristisch vlak nog meer op de kaart zetten. "De Maagdentoren, die gebouwd werd rond 1300, is voor heel veel geld gerestaureerd", zegt voorzitter Leo Lemmens. "Het is een uniek stuk in onze regio. We willen niet dat deze weggestoken wordt. Daarom organiseren we allerhande activiteiten."

Jaarlijkse traditie maken

Zondag vinden de Torenfeesten voor de eerste keer plaats. "Het is de bedoeling dat de feesten een jaarlijkse traditie worden", voegt secretaris Robert Janssens eraan toe. Bezoekers kunnen ook genieten van het exclusieve bier 'Nen heer van Zichem'. "Bovendien voorzien we ook een breugeliaansbuffet met onder meer pensen, puree en rijstpap aan erg democratische prijzen", gaat hij verder. "Iedereen kan een hele namiddag eten en drinken. Daarnaast treden er ook muziekgroepen op en is er een riddersteekspel voor de kinderen. Om de x-aantal tijd vinden er ook gidsbeurten plaats. We hopen dat dit het begin wordt van een jaarlijkse traditie. We kunnen in ieder geval op de steun van het stadsbestuur rekenen."

De leden van de vereniging zullen in historische klederdracht aanwezig zijn. De activiteiten starten om 13 uur. Voor meer info: maagdentoren.blogspot.be

De leden van vzw De Maagdentoren in vol ornaat aan de donjon.
Geert Mertens De leden van vzw De Maagdentoren in vol ornaat aan de donjon.