"Niemand wil in deze situatie burgemeester zijn"

Hij is nog altijd burgemeester van Dilbeek, maar sinds dinsdagavond moet Willy Segers (N-VA) aan het handje van Open Vld lopen. "Geen eenvoudige situatie", beseft ook hij.

"Ik heb begrepen dat Open Vld met ons wil praten", aldus de burgemeester. "Dat is goed, maar ik vrees dat ons niet veel keuze rest. Ofwel gaan we akkoord met hen, ofwel zal er een andere meerderheid gevonden worden. Ik weet nog niet goed of ik in dat spel wil meespelen."

Volgens Open Vld is Dilbeek nu niet onbestuurbaar geworden, maar daar is burgemeester Segers niet van overtuigd. "Uiteraard roepen zij de onbestuurbaarheid niet uit. Indien dat wel zou gebeuren, dan kon Open Vld haast niets anders dan met het UF een meerderheid te vormen. In de praktijk komt dat neer op onbestuurbaarheid. Niemand wil in deze situatie schepen of burgemeester zijn."

Ernstige inperkingen

Segers vreest ook dat de beslissingsbevoegdheid van het huidige college snel teruggeschroefd zal worden. "Ik verwacht ernstige inperkingen, ja. Zo kan men beslissen dat iedere uitgave boven 5.000 euro eerst door de gemeenteraad goedgekeurd moet worden. In dat geval kunnen wij als gemeentebestuur nog een balpen en een gommetje kopen. Meer niet."

Ook de dreigende belastingverlaging zint Segers niet. "In dat geval vallen de meerjarenplanning en alle lopende projecten in duigen. Dat wordt een nooit geziene chaos. Ik heb geen zin om deze situatie nodeloos te rekken. Open Vld heeft nu een gloriemoment gehad, maar zal een zelf veroorzaakt probleem wel mogen oplossen." (WDS)

Burgemeester Willy Segers.
Photo News Burgemeester Willy Segers.