"Moeke Ria verdient een standbeeld"

ONTHAALMOEDER NEEMT NA 25 JAAR AFSCHEID VAN HAAR KINDJES

Immense verrassing voor Moeke Ria gisterenochtend in Opdorp. Zij kreeg een groot feest omdat ze met pensioen gaat en werd daarvoor afgehaald met gocarts door kinderen en hun ouders die ooit een warme opvang bij haar vonden. Het ontroerde Moeke Ria zienderogen. "Maar ons Moeke verdient dan ook een standbeeld. Niets was haar ooit te veel", klinkt het.

Net geen 25 jaar is Moeke Ria, uit de Hoogweg in Opdorp, onthaalmoeder geweest. Ettelijke tientallen kinderen vonden in al die jaren een warme thuis bij haar. "Ik was eigenlijk eerst ambtenaar in Brussel", vertelt ze zelf. "Maar ik ging echt niet graag in Brussel werken. Bovendien ving ik al wel kinderen van de familie op. Op een dag draaide ik de knop om en besloot fulltime onthaalmoeder te worden. Dat ging perfect want ik ben eigenlijk kleuterleidster van opleiding. Die beslissing heb ik me in al die jaren geen seconde beklaagd."

Inspiratie

Maar nu Ria 65 jaar geworden is, is het toch tijd voor het pensioen. En dat wilden de kinderen die ooit bij haar opgevangen werden en hun ouders niet zomaar laten passeren. "Omdat we enorme waardering hebben voor ons Moeke Ria", zegt Lien Keppens. "Mijn eigen kinderen vonden het fantastisch bij haar. En ze inspireerde me zelfs om zelf onthaalmoeder te worden. Niks was haar ooit te veel. Haar meest favoriete uitspraak? 'Geen probleem!'. Of dat nu ging om taxi te spelen van en naar school, de kinderen een uur extra bijhouden, eten geven of eender wat. Moeke Ria was altijd voor iedereen in de weer, én met plezier. Ze verdient een standbeeld."

Er blijken alleszins genoeg dingen om aan Moeke Ria te herinneren. "Hoe ze altijd wou dat je eerst flink dankuwel zei voor je een speculoosje kreeg", klinkt het. "En dat iedereen er altijd naar uitkeek om bij haar middageten te eten, veel lekkerder dan thuis. En voor elk kind waren er altijd genoeg knuffels en kussen."

En dus is het ook met spijt in het hart dat Moeke Ria afscheid neemt. De verrassing die haar zondagochtend te beurt viel toen kinderen en ouders met gocarts voor de deur stonden om haar op te pikken voor een feest, ontroerde haar zichtbaar.

Tijd voor andere dingen

"Dit is echt schrikken", zegt ze. "Ik had dit niet verwacht. En al die bekende gezichten van vroeger, leuk om die eens terug te zien. Sommige van de kinderen die ik bijhield zijn ondertussen al ferm groot geworden. Ik heb dan wel tientallen kindjes bijgehouden, allemaal hebben ze een plaatsje in mijn hart gekregen. Ik vergeet ze niet. En ik geef toe, ik zal het enorm missen dat ik geen onthaalmoeder meer ben. Maar het is nu tijd voor andere dingen."

Met de gocarts ging het richting kleuterschool van Opdorp, waar nog andere genodigden aansloten voor een groot feest. Er waren pizza's en desserten, er werden liedjes gezongen en herinneringen opgehaald.

En als klap op de vuurpijl kreeg Moeke Ria ook nog een standbeeldje cadeau, een vrouwenfiguur met kind op de arm, om haar blijvend te herinneren aan de waardering van kinderen en ouders voor wat ze 25 jaar lang als onthaalmoeke deed.

Moeke Ria is zichtbaar aangedaan als ze - onder applaus - de gocarttrein ziet arriveren.
Copyright : Geert De Rycke Moeke Ria is zichtbaar aangedaan als ze - onder applaus - de gocarttrein ziet arriveren.
De gocarttrein komt aan om Ria op te halen.
Copyright : Geert De Rycke De gocarttrein komt aan om Ria op te halen.
Daarna neemt Ria zelf plaats in de gocarttrein, en dan gaat het richting kleuterschool, waar nog een groot afscheidsfeest volgt.
Copyright : Geert De Rycke Daarna neemt Ria zelf plaats in de gocarttrein, en dan gaat het richting kleuterschool, waar nog een groot afscheidsfeest volgt.