"Misschien zelfs nog samen op café"

VECHTERSBAZEN VERZOEND DANKZIJ BRUGFIGUUR ERSHAD YAFTALI

De twee allochtone jongerengroepen die vorige week zwaar op de vuist gingen en daarmee het centrum van Kortrijk op stelten zetten, hebben zich verzoend. Ershad Yaftali, een brugfiguur en vrijwilliger bij OCMW, ging de onruststokers opzoeken om te bemiddelen. "Het berustte eigenlijk allemaal op een misverstand." Enkele van hen zullen zich toch nog moeten verantwoorden voor de rechtbank.

Vorige week vrijdag gingen twee bendes, een groep Afghanen en een groep andere allochtonen, met elkaar op de vuist in de Lange Steenstraat. De jongeren gebruikten riemen, messen, basebalknuppels,... zo zeiden ooggetuigen, en 'er werd echt gevochten om te doden'. Een jongen belandde in het ziekenhuis met een steekwonde in zijn been. Er gebeurden een aantal arrestaties, en alle betrokken jongeren kregen een plaats- en contactverbod opgelegd in het centrum van de stad tot eind augustus.

Samen op school

Ershad Yaftali (25) uit Harelbeke, die afkomstig is uit Afghanistan maar al 17 jaar in ons land woont, voelde zich geroepen om iets te doen. Hij is de brugfiguur tussen de allochtone en Afghaanse gemeenschap en doet onder meer vrijwilligerswerk bij het OCMW in Harelbeke, onder meer als tolk. "Ik ken enkele van de allochtone jongeren die betrokken waren bij het gevecht. De sfeer was heel bitsig, merkte ik. Als er niets zou gebeuren, zouden beide groepen opnieuw de confrontatie aangaan."Ershad stapte een Kortrijkse Afghaanse winkel binnen, op zoek naar betrokken jongens uit het Afghaanse kamp. "In de buurt konden me er wel een paar mensen aanwijzen wie betrokken was geweest. Ik heb de jongeren van beide bendes woensdag bij mij thuis uitgenodigd voor een gesprek. Ik wilde absoluut dat die onenigheid tegen de eerste schooldag opgelost zou zijn. Die gasten zitten zelfs bij elkaar op school, er moest een oplossing komen vooraleer het conflict zich naar daar zou verleggen. Hadden we niets gedaan, dan was dit zeker nog geëscaleerd. "

Misverstand

Het bleek uiteindelijk om een misverstand te gaan. "Iemand van ons had een ontmoeting tussen een Afghaanse jongen en een meisje verkeerd ingeschat", zegt Alazar (17). "Hoewel ze afgesproken hadden, leek het alsof die Afghaanse jongen dat meisje aan het lastigvallen was. Die jongen van ons had geroepen dat hij daarmee moest ophouden. Die Afghaanse jongen heeft zijn vrienden opgetrommeld om die jongen in elkaar te slaan, en die heeft op zijn beurt zijn vrienden erbij gehaald, tot er op de duur tientallen van ons betrokken waren." Bij Ershad thuis kwam het na een paar uren tot een verzoening. "Ze hebben een goed gesprek gehad, en ingezien in dat het allemaal op een misverstand berust." "Hoewel het allemaal zo erg niet was als gezegd en geschreven werd, hadden we misschien ook niet zo fel mogen reageren", zeggen Alazar en Losene, die allebei nog naar de middelbare school gaan. "Het zal zeker niet meer gebeuren. We willen ook niet dat autochtonen ons bekijken als gespuis." Als de twee bendes elkaar nog tegen komen, zullen ze elkaar de hand schudden, verzekeren ze ons. "En misschien zelfs eentje gaan drinken op café samen." De Afghaanse clan plant ook nog een bezoekje bij de jongen met de steekwonde, die intussen alweer thuis is.

Losene en Alazar (midden) sloten vrede bij brugfiguur Ershad Yaftali thuis.
Henk Deleu Losene en Alazar (midden) sloten vrede bij brugfiguur Ershad Yaftali thuis.