"Medaille is enige doel"

BELGISCH KAMPIOEN BOCCIA PIETER CILISSEN NAAR PARALYMPISCHE SPELEN

De Olympische Spelen liggen al even achter ons, maar volgende week is het de beurt aan de paralympiërs in Rio. Daarbij ook één Brusselaar: Pieter Cilissen. Hij gaat in het boccia, een sport vergelijkbaar met petanque, resoluut voor een medaille. "Een medaille is de bedoeling, anders moet je zelfs niet vertrekken", vertelt vader Nico Cilissen, die in Rio ook de begeleider van Pieter is.

De 38-jarige Pieter Cilissen uit Sint-Pieters-Woluwe werd geboren met een hersenverlamming en zit in een rolstoel. Op zijn 19de startte hij op school met boccia, een bal- en werpsport geschikt voor sporters met een hersenverlamming of met zware motorieke beperkingen. In zijn tweede jaar schopte hij het al tot Belgisch kampioen, een jaar later mag hij met de nationale ploeg mee naar het wereldkampioenschap en nog een jaar later, in 2000, is hij er zelfs bij op de Paralympische Spelen in Sydney. "Op dat tornooi werd Pieter vijfde in de ploegsport en achtste individueel", vertelt Nico Cilissen. Maar het hoogtepunt volgde twaalf jaar later op de Paralympische Spelen in Londen, waar hij brons haalde.

"In Rio is onze doelstelling dus om minstens even goed te doen als in Londen 2012. We gaan absoluut voor een medaille, anders zouden we niet vertrekken", aldus Nico Cilissen.

Donderdag stapten Cilissen, zijn coaches en ploeggenoten op het vliegtuig richting Brazilië. In de weken en maanden daarvoor werd er stevig voorbereid. "We trainen sowieso al elke woensdag en zaterdag. Dat zijn dan sessies van een vijftal uren. In periodes van wedstrijden worden de trainingen nog opgeschroefd: dan trainen we drie keer of meer per week", vertelt coach Davy Moons. "In augustus zijn we ook een week op stage geweest in Zandhoven, waar we getraind hebben tegen enkele spelers van de Franse nationale ploeg. Iedereen is enorm professioneel bezig met de sport, spijtig genoeg merk ik wel dat veel mensen boccia nog onderschatten. "

Zevende van de wereld

In Brazilië zal Pieter het samen met een teamgenoot in de poulewedstrijden opnemen tegen deelnemers uit Zuid-Korea, Brazilië en Canada. "Pieter staat op dit moment zevende op de wereldranglijst, maar op de Paralympische Spelen doen alleen maar toppers mee. Het zal dus een opgave worden op de poules te overleven, maar daarna kan alles", aldus Nico Cilissen.

De Paralympische Spelen vinden plaats in Rio de Janeiro van 7 tot 18 september op de accommodaties waar in augustus de Olympische Zomerspelen gehouden zijn. In totaal staan er 22 sporten op het programma.

Nico Cilissen en zijn zoon Pieter komen volgende week samen in actie op de Paralympische Spelen in Rio.
Lukas Nico Cilissen en zijn zoon Pieter komen volgende week samen in actie op de Paralympische Spelen in Rio.