"Maar AWV wil geen zebrapaden aanleggen"

DE ZANDKORREL - HECHTEL GEMEENTE WIL OMGEVING KAMPERBAAN AANPAKKEN

Oversteken op de Kamperbaan in Hechtel is al jaren een probleem. De drukke baan loopt van het centrum van Leopoldsburg via het militaire domein naar de rotonde in Hechtel. De vrij kleuter- en lagere school De Zandkorrel ligt in een zijweg van de Kamperbaan en ouders ontsnappen niet aan de drukte.

Voor burgemeester Jan Dalemans (HE) is de aanwezigheid van de Kamperbaan in onze enquête geen verrassing. "Het is een drukke baan en we doen er alles aan om die zo veilig mogelijk te maken. Vooral De Zandkorrel heeft het moeilijk, want bij basisschool Ter Duinen kunnen ouders de parking van De Schans gebruiken. Zeker omdat we daar ook een parkeerverbod voor vrachtwagens hebben ingevoerd. Maar aan De Zandkorrel is het wel moeilijk parkeren. Ouders moeten al een plaatsje zoeken op het Rode Kruisplein of aan De Schans en dan te voet de Kamperbaan oversteken. Dat verhoogt het risico."

Mogelijke oplossingen

De gemeente is dus op zoek naar oplossingen. "Het Agentschap Wegen en Verkeer wil dat voetgangers oversteken aan de Don Boscostraat, maar we hebben al enkele keren gevraagd ook zebrapaden aan te leggen aan de Oude Pastorij. Maar AWV weigert dat om die volgens hen te dicht bij elkaar liggen zouden liggen. In die buurt geldt wel al een zone 30 om het verkeer te vertragen. Bovendien zetten we ook 20 tot 25 wegbrigadiers in. We hebben verder ook gemachtigde opzichters die kinderen 's morgens helpen oversteken, maar we zoeken nog enkele vrijwilligers voor 's avonds", gaat burgemeester Dalemans verder.

"We zouden ook aan de oude chirolokalen in de Crommertenstraat een parking kunnen aanleggen, maar we moeten wel zorgen dat de ingang van de school ook niet te ver weg komt te liggen."

Nog meer fietsers

"We krijgen veel hulp om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen", beaamt directeur Marc Hulsmans van De Zandkorrel. "Zo werken we met opzichters en bespreken we het gevaar in de lessen. Door de duidelijke aanwezigheid van de school in het straatbeeld zijn automobilisten ook wel extra attent. Het beste zou natuurlijk zijn dat nog meer kinderen met de fiets zouden komen. We hebben daar al veel reclame voor gemaakt, helaas is niet iedereen even enthousiast. Ook onze fietspooling sloeg niet aan."

Overlijden

Ook secundaire school Don Bosco, met meer dan duizend leerlingen, ligt in de buurt van de Kamperbaan. "Ongeveer de helft van onze leerlingen komt met de fiets. Tieners zijn echter niet meer zo happig om een fluohesje en een helm te dragen, dus we proberen te benadrukken dat het echt wel belangrijk is. Vorig jaar is een leerling van onze school, Dylan Aendekerk (16), overleden na een aanrijding. Zijn verhaal is voor iedereen het bewijs dat zichtbaarheid in het verkeer cruciaal is. In een brief aan onze leerlingen leggen we ook uit dat je de Kamperbaan niet met drie of vier naast elkaar kunt oversteken, want dat is te gevaarlijk. In de toekomst overwegen we om de laatste dagen van de vakantie onze nieuwe leerlingen al eens kennis te laten maken met de fietsroute naar school", legt adjunct-directeur Pieter Destoop uit.

Een gemachtigde opzichter helpt de kinderen oversteken, maar een zebrapad zou het voor iedereen nog veiliger maken. Er geldt wel al een zone 30.
Borgerhoff Een gemachtigde opzichter helpt de kinderen oversteken, maar een zebrapad zou het voor iedereen nog veiliger maken. Er geldt wel al een zone 30.