"Lopen over hellingen, zwemmen in vijvers"

EERSTE VLAAMSE 'SWIMRUN' STRIJKT NEER IN DE SCHORRE

De Schorre krijgt er een nieuw sportevenement bij: de Amphiman Swimrun, op zaterdag 1 oktober. Een zwemloop waarbij je in duo zowel door de ongerepte natuur moet lopen als door de vijvers van het recreatiedomein moet zwemmen.

Een combinatie van sport en avontuur, met de klemtoon op fun. Zo zou je de 'Amphiman Swimrun' kunnen omschrijven. Bedoeling is dat deelnemers zwemmen en lopen combineren, net zoals in de aquathlon. Het grote verschil is dat je in de 'zwemloop' alternerend moet zwemmen en lopen, de wedstrijd steeds in duo afwerkt én dat je al het materiaal waarmee je start ook moet meenemen naar de finish. "Dat kunnen ook hulpmiddelen zijn, zoals een duikbril, handpeddels of zelfs zwemvliezen", legt race director Jan Syryn uit. "Veel duo's gebruiken ook een elastisch touw om elkaar vast te maken, opdat ze elkaar niet zouden kwijtraken. Bijkomend voordeel is dat de sterkste van de twee dan de zwakste mee vooruit kan trekken."

Al 80 duo's

Syryn maakte enkele jaren geleden kennis met het 'zwemlopen' in Zweden. "Ik nam er samen met een vriend deel aan de Ötillö, de eerste 'swimrun' ter wereld. We moesten letterlijk 'van eiland naar eiland': we liepen het ene eiland af en zwommen naar het andere. In totaal hebben we 26 eilanden overbrugd, goed voor 65 kilometer lopen en 10 kilometer zwemmen. We vonden dat zodanig cool dat we vonden dat we het 'zwemlopen' ook in België moesten introduceren. Vorig jaar hebben we dan de eerste Swimrun van België georganiseerd in en rond de meren van de Eau d'Heure. Er namen toen 130 duo's deel, dus 260 'zwemlopers' in totaal. De tweede editie, dit jaar, was meteen volzet."

De sport zit in de lift, meent Syryn, en dus moet na Wallonië nu ook Vlaanderen voor de bijl. "Vermits ik zelf in Terhagen woon en De Schorre zowat mijn achtertuin is, hadden we al snel het plan om de eerste Vlaamse 'swimrun' hier te organiseren. Het recreatiegebied biedt fantastische mogelijkheden. Enerzijds heb je de vijvers, anderzijds heb je de hellingen die overwonnen moet worden. Het parcours zal echt lopen langs enkele onbekende stukjes natuur, onder meer door een vijver waar nog nooit iemand heeft in gezwommen. We hebben een ronde uitgetekend van 9,7 kilometer lopen en 830 meter zwemmen. Je kan deelnemen aan twee afstanden: 10,5 kilometer of één ronde, en 21 kilometer of twee rondes."

Voorlopig zijn er zo'n tachtig duo's ingeschreven voor de wedstrijd van 1 oktober, en er kunnen er nog een pak meer bij. "De mensen in Vlaanderen moeten deze sport nog leren kennen", aldus Syryn.

Spartacus Run

"Maar ik weet zeker: als we hier volgend jaar terugkomen, dan gaan we volzet zitten. Het is ook niet de bedoeling om de opkomst van pakweg de Spartacus Run te evenaren. We zien onze 'swimrun' veel kleinschaliger, met een limiet van 100 teams per afstand. Het moet over de gehele afstand vlot vooruit kunnen blijven gaan."

Je kan jezelf nog tot 15 september inschrijven voor de 'Amphiman Swimrun'. Alle info is te vinden op www.amphiman.be.

Jan Syryn en Stefan Cnapelynck, de initiatiefnemers achter Amphiman Swimrun.
Benoit De Freine Jan Syryn en Stefan Cnapelynck, de initiatiefnemers achter Amphiman Swimrun.
Net uit het water en meteen al aan het joggen: that's the spirit.
Benoit De Freine Net uit het water en meteen al aan het joggen: that's the spirit.