"Laag waterpeil festijn voor reigers"

VIJVER VAN DIRK DIELEN LOOPT STILAAN LEEG DOOR RIOLERINGSWERKEN

Dirk Dielen uit Schilde zit met de handen in het haar. Zijn vijver boordevol vis loopt sinds gisteren stelselmatig leeg. Voor de oorzaak wijst hij naar de wegen- en rioleringswerken die bezig zijn in de aanpalende Schildedreef. "Het water is zo hard gezakt dat de reigers mijn vissen komen opeten", reageert Dirk.

Voor de uitvoering van de rioleringswerken wordt er op de werf in de Schilderdreef doorlopend grondwater weggepompt. "Sinds zaterdagavond zag ik het water in mijn vijver dalen. Ik begrijp niet dat men zonder overleg met dergelijke werken begint als je ziet wat de gevolgen zijn. Wat verder in de straat heeft men wel twee slangen naar een andere vijver gelegd, en het water blijft daar mooi stabiel. Een andere pomp stuurt het water dan weer weg in de beek. Dat water zou even goed terug naar mijn vijver kunnen worden gestuwd", doet Dirk het verhaal.

Honderden vissen

Hij riep gisteren de hulp in van politie en brandweer. "Die hebben me goed bijgestaan en hebben gedaan wat ze konden. Op hun vraag is de aannemer van de werken gekomen en werden uiteindelijk twee pompen omgedraaid. Maar dat is een doekje tegen het bloeden. Het waterniveau blijft nu wel stabiel maar het staat veel te laag. Je ziet de vissen zo liggen. Er moet weer water bijkomen maar met deze ingreep gaat dat niet lukken. Er komt hoogstens achteraan een klein beetje water bij. Er moet iets anders gebeuren." In de vijver zitten vissen zoals paling, karpers, brasem en vorens. Maar of er nog veel gaan overblijven, valt te betwijfelen. "Omdat het water zo laag staat, kunnen de reigers de vissen zo uit de vijver halen. Het is hier een festijn voor die vogels. Het zijn mooie dieren maar dat gun ik ze nu ook niet. Ik heb meerdere malen langs de vijver gegaan om ze tegen te houden maar dat kan je niet blijven doen."

Een ander probleem is ook de schade aan de vijver zelf. "Doordat het water zakt, is er geen druk meer tegen de randen. Dit betekent dat de randen van de vijver beginnen in te zakken. Wie gaat dat komen maken en vergoeden?", vraagt Dirk zich af.

Gemeente

Gisterenavond had hij ook geen idee hoe het vandaag verder moet. "Het zou goed zijn dat er schadebeperkende maatregelen worden genomen. Maar ik weet ook niet hoe en wanneer. Mijn vrouw en ik moeten morgen ook gaan werken uiteraard. De politie heeft de gemeente ingelicht maar uit die hoek heb ik nog niets vernomen", besluit Dirk.

De vijver van Dirk loopt stilaan leeg.
ATV De vijver van Dirk loopt stilaan leeg.
Dirk Dielen.
ATV Dirk Dielen.