"Kunst en foodtrucks maken plaatje af"

Vzw De Zwerver, met Lode Pauwels, Johan Vynck, Wouter Vanmeenen, Jan Vaneessen, Jens Bonte en Ria Constant als vaste medewerkers, organiseert het festival. Acht maanden lang sleutelden ze aan een leuk concept en een stevige affiche. Kunst en eten spelen opnieuw een grote rol.

"De festivalbezoeker kan eigenlijk een heel parcours uitstippelen en elke band één voor één ontdekken. We hebben in het jaar al een publiek dat houdt van blues, roots, rock en garage, maar we voegen daar ook nieuwe pop aan toe met een elektronische hoek af", vertellen Lode en Wouter. "Toen Leffingeleuren de grote kleppers binnenhaalde, hadden we soms het gevoel dat we ze per se moesten boeken. Dat is nu helemaal anders. Eigenlijk kunnen we sinds vorig jaar een programma opstellen met bands die je nergens anders ziet of hoort: frisse muziek, opkomend talent, gewoonweg toffe bands. Hypochristmutreefuzz, bijvoorbeeld, rijdt het gat dicht dat de Belgische rockband Millionaire destijds achterliet. Of Jack Broadbent, een busker pur sang die nu op tournee is met Lynyrd Skynyrd. En toch. Met Thurston Moore strikken we misschien wel de grootste naam ooit. Hij scoorde niet alleen met Sonic Youth, maar is nog altijd zeer invloedrijk."

Fresco

Vzw De Zwerver beseft dat een festival meer is dan alleen muziek. "Terwijl wij vroeger zowat het enige festival waren in de streek, heb je nu talloze gratis optredens langs de kust. Wij moeten dus inzetten op totaalbeleving en originele bands. Ons festival begint al om 12 uur en we hebben kinderanimatie, dj's, foodtrucks en eetkraampjes. We zetten ook in op kunst." De Oostendse straatkunstenaar Siegfried Vynck zal een groot fresco realiseren als ode aan veertig jaar Leffingeleuren. Op de laatste festivaldag wordt zijn werk onthuld. (TVA)

Lode Pauwels en Wouter Vanmeenen van vzw De Zwerver.
Timmy Van Assche Lode Pauwels en Wouter Vanmeenen van vzw De Zwerver.