"Ik heb echt niet veel aceton gebruikt"

Brandstichter tegen rechter

Een brandstichter uit Gent (43) riskeert 5 jaar cel nadat hij in de nacht van 11 op 12 februari dit jaar de deurmat van zijn stiefmoeder in de fik had gestoken. Als bij wonder sloeg het vuur niet over en bleven drie gezinnen, onder wie een jonge moeder met een baby, gespaard van de verstikkingsdood. "Daar had ik totaal niet aan gedacht", zegt de recidivist.

Onderhoudstechnicus I.V. is al twee keer veroordeeld voor brandstichting bij nacht: in 2008 kreeg hij 3 jaar, in 2011 1 jaar cel. Toch bleef zijn stiefmoeder na de dood van V.'s vader voor hem zorgen. Tot de vrouw begin 2016 besloot te verhuizen en V. niet meekon. Uit pure frustratie verviel V., die toerekeningsvatbaar verklaard werd, in een oude gewoonte: een week voor haar verhuizing glipte hij om halfelf 's avonds binnen in het appartementsgebouw van zijn stiefmoeder. Daar goot hij wat aceton over de deurmat, stak het in brand en schoof ze tegen de deur.

"Ik heb weinig aceton gebruikt en ik wist dat de deurmat brandveilig was. Die schade kun je gewoon van de muur wassen, toch?", minimaliseerde de man tijdens de zitting. Wel wist hij niet dat de deur ook brandveilig was, waardoor erger kon voorkomen worden. "Dat mijn moeder en gehandicapte stiefbroer hadden kunnen stikken, daar had ik totaal niet aan gedacht", voegde de recidivist eraan toe.

Baby

"Hij stak de mat in brand op de eerste verdieping, waar alle bewoners van het appartementsgebouw langs moeten, inclusief een vrouw met een baby. Er is wel een brandtrap, maar met een baby op de arm is dat moeilijk. En de broer van de beklaagde, die bedlegerig is, zou al helemaal niet naar beneden geraakt zijn", zucht de huisbazin die zich voor ruim 1.000 euro burgerlijke partij stelt.

De stiefmoeder van V. stelde zich geen burgerlijke partij. "Maar we hebben geen contact meer", zegt V.

Hij kent zijn straf op 16 september. (SVDA)