"Hoop dochtertje snel te zien"

MOEDER DIE EIGEN KIND (10) WOU DODEN MET INSULINE BLIJFT IN CEL

Marian S. (53) hoopt haar tienjarige dochter M. opnieuw te kunnen zien. "Al beseft ze ook meteen dat het niet simpel gaat zijn", zei haar raadsman Karel Loncke gisteren na de raadkamer. Die verlengde haar aanhouding met een maand nadat ze werd opgepakt voor de moordpoging op haar dochtertje met een overdosis insuline.

De 53-jarige vrouw uit Duffel probeerde op 1 september uit het leven te stappen samen met haar dochter. Ze diende zowel haarzelf als haar dochter M. een grote hoeveelheid insuline toe. Volgens de Mechelse afdeling van het Antwerpse parket ging het om een dodelijke hoeveelheid. Beiden konden tijdig worden aangetroffen en overgebracht naar het Algemeen Ziekenhuis Sint-Maarten in Duffel. Die redding had de dochter vooral te danken aan een overgebleven stuk taart van haar verjaardagsfeestje een dag voordien en haar twee meerderjarige broers die onraad roken en alarm sloegen toen hun zusje niet naar school werd gebracht.

Schreeuw om hulp

De tiener mocht het ziekenhuis inmiddels verlaten en wordt nu opgevangen. De moeder werd op het ziekenhuisbed aangehouden door de onderzoeksrechter op verdenking van moordpoging. Gisteren verscheen S. voor de raadkamer. Een vrijlating werd niet gevraagd. "Ik heb op de vraag van mijn cliënte gevraagd dat ze in behandeling mag gaan. Ze schreeuwt om hulp en wil zelf snel geholpen worden", aldus meester Loncke. De raadkamer beraadde zich over een voorlopige vrijlating gekoppeld aan een behandeling maar ging daar uiteindelijk niet op in. De vrouw blijft nu al zeker een maand langer in de cel. Of meester Loncke in beroep gaat tegen de beslissing van de raadkamer was nog niet geweten.

Gestolen

Wat er zich afspeelde afgelopen donderdag zag niemand uit S. dichte omgeving aankomen. Wel liep de 53-jarige Duffelse al langere tijd met ideeën over een wanhoopsdaad rond. Naar verluidt wou ze die bewuste dag uit haar ellendige leven stappen en wou ze haar eigen dochter behoeden van datzelfde ellendige leven. "Ze heeft spijt van haar daden", gaat meester Loncke verder die over het onderzoek zelf niets kwijt wou. "Ze vraagt de hele tijd achter haar dochter, hoe het met haar gaat en zit met haar in. Ze hoopt, desondanks ze weet dat het bijzonder moeilijk zal zijn, haar dochter terug te kunnen zien." Na afloop van de raadkamer werd de vrouw nog een keer verhoord door de politie en vervolgens overgebracht naar haar cel in de gevangenis. Daar kreeg ze afgelopen weekend al bezoek van twee zussen. "De familie blijft achter haar staan", voegt meester Loncke nog toe.De gebruikte insuline werd gestolen in het Welzijn- en zorgscentrum Sint-Elisabeth waar de Duffelse werkte als verpleegster. De vrouw had er een goede reputatie.

Wie vragen heeft over zelfdoding kan terecht op www.zelfmoord1813.be of op het gratis nummer 1813.

De beklaagde wordt onder politiebegeleiding naar de raadkamer gebracht.
TG/PHOTO NEWS De beklaagde wordt onder politiebegeleiding naar de raadkamer gebracht.