"Hij leefde voor zijn job. Fietsen was zijn uitlaatklep"

WOORDVOERDER JETAIR (54) OVERLEDEN NA TRAGISCH FIETSONGELUK

Familie, vrienden en collega's reageren vol ongeloof op het overlijden van Hans Vanhaelemeesch (54) uit Aartrijke. Hans kwam woensdagavond in Vladslo met zijn koersfiets onder een vrachtwagen terecht en overleed ter plaatse. Hij was al een vijftiental jaar woordvoerder van Jetair en sinds kort ook Chief Communications Officer van moedergroep TUI Western Region. "Hans leefde voor zijn job. Een ritje met de koersfiets was zijn ideale uitlaatklep", reageert zijn familie.

De familie van Hans Vanhaelemeesch (54) uit Aartrijke verwerkte zijn plotse overlijden gisteren in alle sereniteit in zijn woning in Aartrijke. Samen met zijn echtgenote Kathleen Blomme had Hans twee dochters: Ineke (18) en Emmie (22).

"Voor hen - en ook voor ons - is het overlijden van hun man en papa enorm hard aangekomen", zegt schoonzus Anje Blomme. "Het nieuws kwam dan ook zo onverwacht en dus des te harder aan."

Promotie

Hans trok er woensdagavond zoals wel vaker op uit met zijn koersfiets. In de Wijnendalestraat in Vladslo (Diksmuide) liep het rond 19.30 uur mis. Op het kruispunt aan de Stock Vermeersch wilde een trucker uit Middelkerke met zijn vrachtwagen linksaf slaan richting Leke. Hij merkte Hans niet op. De vijftiger had geen schijn van kans en overleed ter plaatse. Hans was als woordvoerder naar de buitenwereld toe hét gezicht van touroperator Jetair. Hij ging er in 1988 aan de slag op de marketingafdeling en was er verantwoordelijk voor de vakantiebrochures. Al snel stelde de toenmalige directeur en eigenaar Gerard Brackx hem aan als communicatieverantwoordelijke, een job die hij al een vijftiental jaar uitoefende. Sinds kort werd hij ook aangesteld als Chief Communications Officer van moedergroep TUI Western Region. In die functie was hij verantwoordelijk voor de communicatie en de aanstelling van communicatieteams in België, Nederland en Frankrijk. "Hans was enorm tevreden met zijn recente promotie", zegt schoonzus Anje. "Zijn job betekende echt alles voor hem. Het was zijn leven. Hij is destijds onderaan de ladder begonnen en is langzaamaan opgeklommen tot de mooie functie die hij nu had. Ook zijn vrouw werkt overigens voor TUI, in het kantoor in Brugge. Ze leerden elkaar niet kennen bij het bedrijf, maar raakten bevriend en verliefd op hun vroegere school."

In zijn vrije tijd ging Hans graag uitwaaien op zijn koersfiets.

"Als het mooi weer was, was hij niet te houden", vertelt Anje. "Het was zijn uitlaatklep na een harde dag werken. Het gebeurde zelfs dat hij met zijn fiets naar het werk trok. Woensdagavond is hij nog een tochtje gaan maken, maar jammer genoeg nooit teruggekomen. We weten zelf nog niet goed wat er precies gebeurd is."

Kamperen op luchthaven

Het overlijden van Hans Vanhaelemeesch sloeg ook in als een bom bij de Jetair-familie. De man was er erg geliefd. Zelfs tijdens zijn vrije tijd stond hij steeds klaar om zijn collega's en pers te woord te staan. Zo kampeerde hij in de nasleep van de aanslagen op de luchthaven van Zaventem als het ware vier weken op de Oostendse luchthaven. Op een zaterdagmorgen was hij autorijles aan het geven aan zijn dochter. Toen nieuwsploegen hem vroegen naar een reactie, liet hij zijn dochter prompt naar de zwaarbewaakte luchthaven afdraaien om de televisieploegen te woord te staan.

"Dat was Hans. Hij groeide niet voor niets uit tot dé spreekbuis van Jetair", reageert Bart Brackx, die tot 2012 elf jaar lang CEO was van de luchtvaartmaatschappij. "Ik zit momenteel in het buitenland. Toen ik wakker werd, stond mijn gsm vol berichtjes en gemiste oproepen. Mijn wereld stond letterlijk even stil. Ik was 25 jaar actief bij Jetair en daarvan was Hans 24 jaar mijn collega, mijn rechterhand. Hij was als woordvoerder mijn belangrijkste aanspreekpunt. Hij was een supercollega in moeilijke tijden zoals een crisis of de vulkaanuitbarsting. Daarnaast was hij ook een heel goeie vriend. Onze contacten waren erg hartelijk. Onlangs kwamen we elkaar nog tegen op een feestje. Dat verliep even warm als voorheen. Momenteel kan ik niet onder woorden brengen hoe verschrikkelijk ik dit vind. Dit is erg dramatisch, ik kan het gewoon nog niet vatten. Mijn gedachten gaan vooral ook uit naar de familie van Hans."

De uitvaartplechtigheid van Hans Vanhaelemeesch vindt woensdag plaats om 10.30 uur in de Sint-Andreaskerk in Aartrijke.

Hans Vanhaelemeesch was de woordvoerder van Jetair.
Benny Proot Hans Vanhaelemeesch was de woordvoerder van Jetair.
De verhakkelde fiets en de tent over het slachtoffer op de plaats van het ongeval.
Jelle Houwen De verhakkelde fiets en de tent over het slachtoffer op de plaats van het ongeval.
Het slachtoffer kwam onder deze truck terecht.
Jelle Houwen Het slachtoffer kwam onder deze truck terecht.