"Hier heb ik mijn hele leven voor gebeden"

OMA HÉLÈNE (81) APETROTS OP KLEINZOON SIMON (33) BIJ PRIESTERWIJDING

Simon De Keukelaere (33) uit Eeklo is zaterdag in Gent tot priester gewijd. De Sint-Baafskathedraal zat afgeladen vol. Ook meer dan honderd Eeklonaren waren naar de provinciehoofdstad afgezakt om de twee uur durende viering mee te beleven. Zijn ouders Philippe en Véronique waren zichtbaar trots. Maar vooral oma Hélène (81) had de dag van haar leven. "Hier heb ik mijn hele leven voor gebeden", zegt de vrouw.

Oma Hélène De Clippele was zaterdag de eregaste op de priesterwijding van kleinzoon Simon. Vorige week had Simon in onze krant al verteld dat vooral zijn oma heel gelukkig was met zijn beslissing om priester te worden. "Dit is echt een bijzondere dag", zei oma Hélène na de dienst. "Het is voor mij een grote vreugde dat de oudste van mijn 19 kleinkinderen nu priester gewijd is. Ik geef toe: ik heb hier zowat elke dag voor gebeden. Mochten er geen roepingen meer zijn, dan zou de wereld heel erg koud zijn! Of dit nu de mooiste dag uit mijn leven is? Natuurlijk was de geboorte van mijn kinderen en kleinkinderen ook telkens zeer belangrijk, maar de priesterwijding van Simon betekent ook heel veel voor mij. Hij gaat dat goed doen!"

Ook voor zijn ouders Philippe De Keukelaere en Véronique De Clippele was het zaterdag een bijzondere dag. Ze hebben vier zonen en Simon is de oudste. "Ik ben gelukkig, omdat Simon duidelijk zijn weg gevonden heeft", zegt papa Philippe die jarenlang in Eeklo gewerkt heeft als notaris. "Jongeren moeten hun eigen weg zoeken in het leven, en ik vind dat je daar als ouder altijd een beetje afstand moet van nemen. Ik heb echt wel de indruk dat Simon gelukkig is met zijn keuze. En wat kan een vader meer wensen dan dat zijn zoon gelukkig is in het leven?"

Simon De Keukelaere studeerde eerst master Germaanse aan de Universiteit van Gent en ging in 2008 in Rome filosofie en theologie studeren. Hij is nu aan de slag in Wenen en gaat binnen enkele dagen ook naar daar terug. Op termijn is de kans groot dat hij terug naar België komt en hier enkele parochies toegewezen krijgt.

Na de misviering en de priesterwijding nam Simon ook zelf het woord. Opvallend: hij bedankte eerst Jezus en de bisschop, om dan de link te maken naar zijn familie. "Ik zou hier niet gestaan hebben zonder de steun van mama en papa", zei Simon. "Hun steun was zeer belangrijk in deze voorbereiding. Ik bedank ze ook voor het geduld dat ze altijd gehad hebben met hun vier zonen. En natuurlijk bedank ik ook oma Hélène die altijd stiekem voor een roeping gebeden heeft. Blijkbaar met succes", knipoogde Simon.

Selfie

Na de viering was er nog een receptie op de speelplaats van Sint-Bavo. Daar stonden mensen tot twee uur aan te schuiven om de nieuwe priester te feliciteren. De taferelen deden soms denken aan fans die een wereldster wilden begroeten. Mensen wilden al meteen de zegen van de nieuwe priester en wilden een selfie met de nieuwe priester. "Een goede zaak dat de Kerk er nu zo'n priester bij heeft. Hij is jong, toegankelijk, lief en heeft een goed gevoel voor humor. Dat kan de Kerk nu wel gebruiken", klonk het.

Simon met zijn trotse oma Hélène.
JSA Simon met zijn trotse oma Hélène.
Simon krijgt de zegen.
JSA Simon krijgt de zegen.
Simon tussen zijn ouders Véronique en Philippe.
JSA Simon tussen zijn ouders Véronique en Philippe.