"Het moet niet altijd poepchic zijn"

Gert De Mangeleer en Joachim Boudens van Hertog Jan schrijven elk boek

"Ik heb een haat-liefdeverhouding met Hertog Jan. Het is mijn levenswerk, maar het sterrenrestaurant beperkt me ook. Alleen het beste is daar goed genoeg, terwijl het op mijn bord niet altijd poepchic moet zijn." Aan het woord is topchef Gert De Mangeleer, die voor het eerst in eigen naam een boek uitbrengt. "Vol met gerechtjes die ik thuis in mijn eigen keuken maak."

De aanvragen van uitgeverijen om een boek uit te brengen, hebben Gert De Mangeleer en Joachim Boudens niet bijgehouden, maar het waren er veel. Nu viel alles wél in de plooi. Ze hadden er tijd voor, een goed gevoel bij de uitgever en ze mochten vooral hun zin doen.

"In mijn geval betekent dat: een kookboek uitbrengen met gerechten die helemaal niks met Hertog Jan te maken hebben", zegt driesterrenchef Gert De Mangeleer.

Kwaliteitsproducten

Zijn restaurant is een absoluut begrip geworden in Vlaanderen en daarbuiten. Een levenswerk, zoals hij het zelf noemt. "Ik heb alles aan Hertog Jan te danken", weet hij. "Maar het leven is meer dan het restaurant alleen. Ik kan thuis de gerechten die ik daar serveer niet maken, want ik beschik thuis niet over die apparatuur en ik heb geen 16 koks die mij helpen. Het moet voor mij en mijn gezin ook niet poepchic zijn. Daarom mag het eenvoudiger, maar daarom niet sneller. Ik word gek van mensen die zeggen dat je een gerecht in een kwartiertje klaar moet hebben. Koken is een passie. Je moet daar tijd en energie insteken. Dat begint al 's morgens wanneer je naar een goede bakker, beenhouwer of viswinkel rijdt. Kwaliteitsproducten zijn veel belangrijker dan het feit of een schuimpje al dan niet gelukt is."

Kentucky fried chicken

Daarom staat in zijn boek 'Unplugged' een bloemlezing van gerechten die hij graag klaarmaakt. Verwacht geen stoofvlees met frieten of een gepimpte spaghetti, maar wel kroketjes van Ibericoham, Kentucky fried chicken of een stoofpotje van kikkererwten. "Niet alleen in mijn restaurant, maar ook thuis ben ik de kok", zegt De Mangeleer.

"En uiteraard maak ik weleens een grote pot spaghettisaus, waarvan meer dan de helft in diepvries verdwijnt. Maar als ik vrienden uitnodig, dan wil ik dat ze mijn favoriete ingrediënten proeven. Ik haal daarvoor mijn inspiratie uit de vele reizen die ik al maakte, in Europa of Azië, waar smaken en geuren op je afkomen. Die geheimpjes deel ik in dit boek met de lezer. Verwacht niet dat je die ingrediënten altijd in huis hebt, maar ik vertel er wel bij waar je ze kan vinden."

Zelfgemaakte ice-tea

Ook zijn zakenpartner Joachim Boudens kreeg de kans om zijn ei kwijt te kunnen. In een ander boek 'Wat zullen we drinken', ook bij uitgeverij Luster, legt hij uit welke zijn favoriete wijnen, bieren en non-alcoholische dranken zijn.

"Klanten vragen mij vaak om advies als ze een goede wijn willen kopen. In dit boek geef ik suggesties mee: van goedkope tot iets duurdere dranken. Er staat ook duidelijk bij waarmee ze hun drank kunnen combineren. Een zomerse punch past veel meer bij een barbecue dan bij een kerstdiner. En wie geen alcohol drinkt, krijgt tips mee hoe je zelfgemaakte ice-tea maakt."

Nog een project

Voor De Mangeleer en Boudens is het een opvallend zijsprongetje, nadat ze de voorbije jaren vooral bezig waren met hun sterrenzaak Hertog Jan en de bistro L.E.S.S. in Sint-Michiels. "We hebben de voorbije twee jaar die equipes op punt gezet. Nu was er eindelijk tijd om iets te publiceren." En na dit boek? "We broeden al op nieuwe plannen. Ik wil daar nog niets over kwijt, maar we blijven niet zitten bij wat we hebben."

'Unplugged' van Gert De Mangeleer en 'Wat zullen we drinken' van Joachim Boudens zijn uitgegeven bij Uitgeverij Luster en kosten elk 29,95 euro.

Topchef van Hertog Jan Gert De Mangeleer met zijn boek 'Unplugged' en sommelier van Hertog Jan Joachim Boudens met zijn boek 'Wat zullen we drinken'.
Benny Proot Topchef van Hertog Jan Gert De Mangeleer met zijn boek 'Unplugged' en sommelier van Hertog Jan Joachim Boudens met zijn boek 'Wat zullen we drinken'.
Kentucky fried chicken.
Bart Huysentruyt Kentucky fried chicken.
Stoofpotje van kikkererwten.
Bart Huysentruyt Stoofpotje van kikkererwten.
Kroketjes van varkenspoot.
Bart Huysentruyt Kroketjes van varkenspoot.