"Het gaat goed met de brouwerij, maar het kan nog beter"

FAMILIE BOSTEELS NA OVERNAME DOOR AB INBEV:

Brouwerij Bosteels uit Buggenhout, van de Kwak en de Tripel Karmeliet, is overgenomen. De gigant AB Inbev heeft de familiebrouwerij nu in handen. "Omdat we geloven in grotere toekomstkansen op deze manier", zegt Antoine Bosteels, die aan het hoofd blijft staan. "We blijven trots op wat onze familie met de brouwerij en haar bieren verwezenlijkt heeft."

De familie Bosteels heeft het nooit onder stoelen of banken gestoken dat ze enorm trots zijn op de familiebrouwerij en op wat ze generatie na generatie bereikt hebben. De Buggenhoutse brouwerij is vooral gekend voor haar Kwak en Tripel Karmeliet en dateert al uit 1791. Met Antoine Bosteels stond de zevende generatie aan het roer van het bedrijf. "De brouwerij bestaat al van vlak na de Franse revolutie en 29 jaar voor het eigenlijke ontstaan van België", zegt die. "Voorvader Evarist Bosteels richtte de brouwerij op. Het was uitzonderlijk dat een brouwerij in deze tijden nog in handen was van een familie."

En daar komt nu ook in Buggenhout verandering in. Brouwerij Bosteels is overgenomen door de Leuvense biermultinational AB Inbev. Die heeft de brouwerij nu volledig in handen genomen. Antoine Bosteels blijft wel aan het hoofd van de brouwerij staan en die blijft overigens in Buggenhout gevestigd. Ook aan de werkgelegenheid wijzigt er niets.

"De overname is vooral een manier om te wapenen voor de toekomst en de productie van onze bieren op lange termijn te garanderen", zegt Bosteels. "Wie de aandelen precies in handen heeft, speelt uiteindelijk geen rol, wel dat het bier en de brouwerij de beste toekomstmogelijkheden krijgen. We geloven dat het door de overname met de brouwerij, waar het al goed mee ging, nog beter kan gaan. We blijven inzetten op onze eigenheid en kwaliteit, en anderzijds krijgen we een sterke partner die extra mogelijkheden biedt naar distributie en marketing."

Koetsiers

Brouwerij Bosteels zal vanaf nu deel uitmaken van het 'Crafts & Specialty"-netwerk van AB InBev, waarin de grootste brouwerij ter wereld zijn speciaalbieren onderbrengt. De bieren zijn dan ook niet van de minste en bogen op een belangrijke geschiedenis. "Uniek is immers dat we nog echt historisch bier brouwen", zegt Bosteels. "De Tripel Karmeliet wordt nog gemaakt naar het authentieke recept uit het oude Karmelietenklooster in Dendermonde. En ook onze Kwak is een bier met een stevige persoonlijkheid en wordt nog altijd geschonken in het oorspronkelijk glas met een bolle onderkant dat in een houten houder hangt, ooit ontworpen om koetsiers toe te laten het bierglas aan hun koetszitje te bevestigen."

Brouwerij Bosteels zag haar productie de voorbije jaren enorm toenemen. In tien jaar tijd werd de productie meer dan verdubbeld. In drie jaar tijd zag de brouwer de productie stijgen van 100.000 naar 145.000 hectoliter in 2015, als gevolg van het stijgend succes van speciaalbieren.

Top 10

Daarmee behoort brouwerij Bosteels tot de top tien van Belgische brouwerijen. "Een duidelijk bewijs dat onze bieren toch fel gesmaakt worden en steeds beter verkopen", klinkt het. "En dat is niet alleen voor de Kwak en Tripel Karmeliet, maar ook onze Deus doet het enorm goed. En los van de overname mogen we er toch voor altijd trots op blijven dat het onze familie Bosteels is die aan de grondslag daarvan ligt."

Ivo Bosteels en Antoine Bosteels met twee van hun populairste speciaalbieren: Kwak en Tripel Karmeliet.
Copyright : Geert De Rycke Ivo Bosteels en Antoine Bosteels met twee van hun populairste speciaalbieren: Kwak en Tripel Karmeliet.