"Goede zaak voor de scholieren"

ZONE 30 IN BINNENSTAD DOOR BEWONERS GOED ONTHAALD

In de Poperingse binnenstad geldt sinds gisteren een snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur. De bestuurders hebben duidelijk nog wat aanpassingstijd nodig, maar de aanpassing wordt wel goed onthaald bij de Poperingenaren. "Voor de vele leerlingen op de fiets zal het beter worden", klinkt het bij Boekhandel Merlevede in de Gasthuisstraat.

Net voor de start van het nieuwe schooljaar wordt de Poperingse verkeerssituatie grondig gewijzigd. Naast de Grote Markt en de schoolstraten worden ook de Benedictijnenstraat, de Boeschepestraat, de Bruggestraat, het Burgemeester Bertenplein, de Deken De Bolaan, de Garenstraat, de Gasthuisstraat, de Goudenhoofdstraat, de Guido Gezellestraat, de Heilig-Hartstraat, de Hondstraat, de Ieperstraat, de Kerkstraat, Komstraat, de Korte Reningelststraat, de Overdekte Vleterbeek, de Paardenmarkt, de Priesterstraat, de Professor Dewulfstraat, het Rekhof, de Sint-Janskruisstraat, de Alkestraat, Veurnestraat, Vlamingstraat, het Vroonhof en de Westoutersestraat voortaan zone 30.

"Het is een goede zaak voor de scholieren dat de zone 30 wordt ingevoerd", zegt Ann Depoorter, die in boekhandel Merlevede in de Gasthuisstraat werkt. "Dit is toch een gevaarlijke straat en er gebeuren af en toe wel ongevallen met fietsers. Maar ook als bestuurder kan het soms erg smal zijn als er aan beide zijden een fietser rijdt. Het is ook goed bekendgemaakt, dus eigenlijk zou iedereen het moeten weten."

Even wennen

Vanop een bankje slaan Marcel David en André Verdonck het verkeer gade.

"Ik heb toch niet de indruk dat de mensen veel trager rijden dan andere dagen", klinkt het bij de twee. "Maar ik heb de indruk dat de politie al druk in de weer is om overtreders te beboeten. Het is niet altijd simpel, want 30 rijden is traag. Maar als het moet, dan moet het. In al de jaren dat ik met de auto rijd, hebben ze mij nog niet kunnen betrappen dat ik te snel rijd. Een boete is veel geld tegenwoordig en dat is echt geld in de vuilnisbak gooien. Voor de leerlingen zal het goed zijn, want die jonge mensen op de fiets beseffen soms niet hoe gevaarlijk het is op de weg."

Ook voor bestuurster Nathalie Liebert, die op pad is met haar dochter Amelia Dehouck, is het even wennen. "Ik had gelezen dat ze die zone 30 zouden invoeren, maar ik had er niet bij stilgestaan dat het vandaag was, tot mijn dochter mij op de nieuwe borden wees. Ik hoop dat ik nog niet te snel heb gereden, maar ik zal er de komende dagen op moeten letten", geeft ze toe. "Alleen is het gebied voor de zone 30 wel erg groot. Als de school uit is en er zijn veel leerlingen op de weg, dan snap ik dat wel. Maar 's avonds laat als er amper auto's op pad zijn, is het toch wel heel traag."

Metingen

Schepen van Mobiliteit Pieter Marchand (CD&V) hoopt dat de bestuurders snel wennen aan de nieuwe situatie. "Het is natuurlijk even aanpassen", aldus de schepen. "Maar we hopen toch dat het snel kan gaan, want elke bestuurder moet natuurlijk de verkeersregels volgen. Als blijkt dat hier op bepaalde plaatsen toch nog veel overtredingen plaatsvinden, zullen we metingen uitvoeren en indien nodig verkeersremmende maatregelen nemen."

Sinds gisteren geldt er een snelheidsbeperking van 30 per uur in de binnenstad.
Michael Depestele Sinds gisteren geldt er een snelheidsbeperking van 30 per uur in de binnenstad.
Nathalie Liebert, op stap met haar dochter Amelia Dehouck, noemt de invoering een goede zaak, maar vindt het gebied wel heel groot.
Michael Depestele Nathalie Liebert, op stap met haar dochter Amelia Dehouck, noemt de invoering een goede zaak, maar vindt het gebied wel heel groot.
Zaakvoerster Sophie Theeten en medewerkster Ann Depoorter van boekhandel Merlevede zijn tevreden met de invoering van de zone 30.
Michael Depestele Zaakvoerster Sophie Theeten en medewerkster Ann Depoorter van boekhandel Merlevede zijn tevreden met de invoering van de zone 30.