"Goede herinneringen aan mijn jeugd"

EDWARD HEEFT ALLE 41 ALBUMS VAN CHOCOLADE JACQUES COMPLEET

Wie in de tweede helft van vorige eeuw opgroeide, kent ze vrijwel zeker: de prenten en plakboeken van Chocolade Jacques. Edward Hertogs uit Lint heeft de hele collectie volledig in zijn bezit en toont die binnenkort aan het grote publiek. "Wat is er mooier als verzamelaar dan alle prentjes van een album te hebben", geeft hij aan.

Als verzamelaar heeft Edward verschillende collecties, maar op zijn 41 albums van Chocolade Jacques is hij terecht trots. "Die prenten geven me goede herinneringen aan mijn jeugd. Verschillende generaties zijn er mee opgegroeid. Als je de mensen er nu over aanspreekt, zeggen ze bijna allemaal: 'Ah ja, die heb ik ook nog gehad'."

In 1904 begon Chocolade Jacques al prentjes bij de chocoladerepen te steken. "Ook andere merken deden dit, maar die van Chocolade Jacques zijn het meest bekend. Het eerste album om de prentjes in te plakken, verscheen in 1932. Dan werd het echt plezant voor de kopers van chocolade. Want iedereen ging op jacht om het boek compleet te hebben. Tot 1976 bracht het chocolademerk 41 boeken op de markt. De onderwerpen waren heel divers. Aanvankelijk ging het over algemene thema's zoals auto's, sport en vliegtuigen maar later kon een album over een gebeurtenis uit de actualiteit gaan of over iets wat de jeugd interesseerde. Dan waren er thema's zoals koninklijke familie, Congo, de ruimtevaart na de maanlanding of de Expo in Brussel", doet Edward het verhaal.

Vanaf 1978 konden de omslagen van de chocolade nog worden ingeruild. "Het was dan gedaan met de albums en de prenten. In ruil voor de omslagen kreeg je nog even miniatuurauto's, pralines of affiches. Ook die heb ik verzameld. Maar in 1981 was het helemaal gedaan voor de verzamelaars." In 1997 volgde een klein vervolg aan de collectie.

Kapaza

"Toen bracht Chocolade Jacques een mini-album uit met figuur Kleine Robbe die meer vertelt over het geheim van de chocoladereep. Dat was zeker een succes, maar het bleef een eenmalige heropleving. Ik denk dat het nu niet meer betaalbaar is voor een bedrijf om zo'n campagne te doen." Edward beschikt dus over alle albums, zelfs dubbel. "Ik verzamelde de albums vroeger al maar om ze compleet te hebben, ben ik langs rommelmarkten gegaan. Uiteindelijk geraakte de verzameling volledig dankzij internetsites zoals Kapaza. Sommige albums waren uiteraard moeilijk te vinden, zoals de eerste uit 1932. Een waarde geven aan de verzameling is moeilijk. Want het is maar zoveel waard als het bedrag dat iemand er wil aan geven. Toch gaan sommige boeken tot 40 euro op internet." Omdat Chocolade Jacques 120 jaar bestaat, organiseert Edward een tentoonstelling met zijn verzameling.

635 repen uitdelen

Op zondagen 11 september en 9 oktober zal hij met 'Het zoete en leerzame genot van Chocolade Jacques' in de namiddag tentoonstellen in de Lintse heemkundige kring Eugeen Goeyvaerts in het gemeentepark. Uit erkentenis schonk Baronie NV, de eigenaar van Chocolade Jacques, affiches voor zijn expo en 635 repen chocolade aan Edward. Hij zal het ze uitdelen aan de bezoekers.

Edward geeft binnenkort een tentoonstelling over zijn Chocolade Jacques-albums.
Laenen Edward geeft binnenkort een tentoonstelling over zijn Chocolade Jacques-albums.