"God Ganesha op bieretiket? Dat is weinig respectvol"

HINDOES BOOS OP PLAATSELIJKE BROUWER

De hindoes zijn razend op brouwerij The Musketeers, met hoofdzetel in Ursel. Vorig jaar lanceerde de brouwerij hier het bier Jack's Precious IPA, met op het etiket de hindoegod Ganesha. En dat schiet bij de hindoes in het verkeerde keelgat. Ze eisen excuses en willen dat hun god meteen van het bieretiket verdwijnt. "Wij hebben nooit iemand willen kwetsen. Laat ons gewoon met elkaar praten en alles oplossen",zegt de brouwer.

Na een rel vorig jaar over de Indiaan van KAA Gent, is het deze keer een bieretiket van The Musketeers dat opschudding veroorzaakt. Boze hindoes vragen aan de Urselse brouwerij om de afbeelding van de god Ganesha van het etiket van haar bier Jack's Precious IPA te verwijderen. Op het etiket staat Ganesha met een mes en een worst in de hand. Ook het label van de brouwerij staat op zijn hoofd. "Zeer ongepast. Wij eisen excuses van de brouwerij", zegt Rajan Zed van de Universal Society of Hinduism, die hindoes van over de hele wereld vertegenwoordigt. "Ganesha kan nooit gebruikt worden voor commerciële doeleinden. Hij moet vereerd worden in tempels of bij mensen thuis. Ganesha verbinden aan een alcoholische drank is bovendien zeer respectloos."

Ganesha wordt in het hindoeïsme, met een miljard aanhangers nog altijd de op twee na grootste godsdienst ter wereld, vereerd als god van de wijsheid. Een god die hindernissen wegneemt en die door de gelovigen wordt aangeroepen vooraleer ze beginnen aan een grote onderneming.

Ode aan Indische olifant

"Het is nooit onze bedoeling geweest om ook maar iemand te kwetsen", reageert woordvoerder Frederik Picard van The Musketeers. "Wij zijn wel heel verbaasd over de reactie van de Hindoeïstische gemeenschap. Niemand heeft met ons hierover contact opgenomen. Bij het maken van het bieretiket wilden we een ode brengen aan de Indische olifant Jack, die in 1904 geslacht werd en herleid werd tot worst nadat de Gentse zoo de deuren moest sluiten. In de brouwerij kiezen we graag voor legendes, en net daarom kozen we voor de Ganesha als icoon. Of we het etiket gaan aanpassen? Wij willen graag in dialoog gaan met die mensen en zullen dan zien hoe we dit aanpakken."

Brouwerij The Musketeers werd opgericht in 1999 door vier bevriende brouwingenieurs. Zeventien jaar later staan Stefaan Soetemans en Kristof De Roo nog steeds aan het roer. Troubadour is veruit hun bekendste bier. Troubadour Magma heeft ondertussen al heel wat bierprijzen gewonnen, op het Zythos Bier Festival in 2010 en recent ook nog op de World Beer Awards in Londen.

Het geplaagde bier Jack's Precious IPA is verkrijgbaar in biercafés in België, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Maar over welk bier gaat het eigenlijk? "Jack's Precious IPA is een uitgesproken India Pale Ale", zeggen brouwers Stefaan Soetemans en Kristof De Roo. "Een verfrissend en licht doordrinkbaar degustatiebier met een alcoholpercentage van 5,9 procent. Jack's Precious IPA heeft het karakter van een floraal boeket met een citrusaccent. Het bier smaakt zacht fruitig en romig. De bitterheid van de bloemige en kruidige hop is niet overheersend. Het bier heeft een lichttroebele bleekgouden kleur met een sneeuwwitte schuimkraag die achterblijft als een zijden rand na het degusteren."

Op het etiket van het biertje 'Jack's Precious IPA' staat de god Ganesha afgebeeld.
Repro JSA Op het etiket van het biertje 'Jack's Precious IPA' staat de god Ganesha afgebeeld.