"Gewoon naar huis gestuurd, uiteindelijk 13 ribben gebroken"

VROUW DIENT KLACHT IN NA BLUNDER OLV-ZIEKENHUIS

Na een val van een ladder had Anne Marie De Ridder (62) uit Aalst onnoemelijk veel pijn, maar na een scan in het OLV-ziekenhuis was de diagnose: ribben gekneusd en vier dafalgans per dag innemen. Gezien de pijn bleef aanhouden was er twee weken later een tweede scan: vier ribben en een schouderblad gebroken. Eind augustus kwam aan het licht dat er een vijfde rib gebroken was. "Gisteren ging ik nog eens onder de scanner en zien ze dat er achteraan nog eens acht ribben gebroken zijn!", getuigt De Ridder.

Op 30 juli viel Anne Marie De Ridder van een ladder, terwijl ze in de tuin aan het werken was. "Na een half uur ben ik bij bewustzijn gekomen. Ik woon op honderd meter van het OLV-ziekenhuis dus hebben mijn dochters me snel naar de spoedgevallendienst gebracht. De dokter liet scans nemen en kwam terug met het resultaat: 'Het is negatief', zei hij. Er was dus geen enkele breuk vastgesteld, maar mijn ribben waren wel zwaar gekneusd", zegt de dame.

Blijvende pijn

Aangezien De Ridder het niet meer kon uithouden van de pijn, ging ze kort daarop naar haar huisdokter. "Na een week deed het nog steeds verschrikkelijk veel pijn. De huisarts had het verslag van het ziekenhuis gekregen en las daarin dat er geen enkele breuk was gevonden dus dacht hij dat er misschien een pees was gescheurd", zegt ze. Twaalf dagen na haar eerste bezoek aan het ziekenhuis raadde de huisdokter aan om opnieuw onder de scanner te gaan. "De mensen die het toestel bedienden, zagen de beelden en vroegen me of ik een pijnstiller nodig had. Ik begreep het niet", zegt ze. Tot De Ridders grote verbazing had ze vier ribben en haar schouderblad gebroken. "Op de spoedafdeling zeiden ze mij dat ze aan gebroken ribben weinig konden doen, maar ik was geschrokken dat ze dat niet hadden gezien", zegt ze.

"Ik was ook al al die tijd op mijn schouder blijven steunen. Gekneusd dacht ik, dus misschien komt het los door hem te bewegen. Dat moet de breuk geen goed hebben gedaan.".

Dertien ribben

Het bleef niet bij vier ribben. "Op 26 augustus ging ik op controle en nieuwe beelden brachten opnieuw een breuk aan het licht. Een vijfde rib was gebroken", aldus Anne Marie. "En het toppunt van alles: gisteren ga ik opnieuw op controle en vinden ze achteraan nog eens acht gebroken ribben die ze niet hadden gezien. Dertien ribben en een schouderblad gebroken, hoe kan je dat nu missen", zegt de vrouw. "Ik heb een brief geschreven naar de ombudsman van het ziekenhuis en klacht ingediend."

Overleg

Het ziekenhuis zit verveeld met de zaak. "Door zwellingen of huidplooien is het niet altijd duidelijk te zien of er een breuk is", zegt Karla Lefever van het OLV-ziekenhuis. "De behandeling was sowieso dezelfde geweest: meer dan pijnstilling kunnen we niet doen bij gebroken ribben. We hebben de dame uitgenodigd voor een overleg en betreuren dat dit is gebeurd", zegt Lefever.

Anne Marie De Ridder met haar röntgenfoto's.
Rutger Lievens Anne Marie De Ridder met haar röntgenfoto's.