"Geen smoutebollen op ons terras"

RESTAURANTUITBATERS NIET OPGEZET MET SOMMIGE KERMISGANGERS

Heel wat restaurantuitbaters op de Grote Markt zijn het beu dat kermisbezoekers hun smoutebollen of zakje frieten op hun terras opeten. "Je neemt toch ook geen eigen shampoo mee naar de kapper?", zegt Bart Vanweddingen van brasserie Grandplace.

Elke de dag zie je wel kermisgangers hun zakje frieten of smoutebollen op een terrasje op de Grote Markt opeten. De café-uitbaters zien het soms door de vingers, maar vooral de restaurantuitbaters vinden het vervelend en spreken van een gebrek aan respect. Bart Vanweddingen van brasserie Grandplace durft als een van de weinige uitbaters het probleem aankaarten. Volgens hem is het een probleem dat al langer bestaat. "En het wordt het erger en erger", zucht de Truienaar. "Al dertig jaar sta ik in de horeca, en met 90 procent van de klanten is er eigenlijk nooit een probleem. Maar tijdens de kermisperiode zijn er toch heel wat die hun smoutebollen of frieten toch op het terras opeten. Sommigen nemen zelfs hun blikjes frisdrank mee. Op de koop toe laten ze dan ook nog eens hun afval achter. Je neemt toch ook niet je eigen shampoo mee naar de kapper?"

40 borden per dag

Volgens Vanweddingen deelt bijna elke restaurantuitbater op de Grote Markt zijn mening. De meesten getuigen wel liever anoniem. "De kermisperiode is altijd wat vreemd hier in Sint-Truiden. Natuurlijk hebben we extra klanten en gaat de drankverkoop omhoog. Maar op piekdagen moet ik soms 40 mensen vragen om hun smoutebollen elders op te eten. Dat zijn veertig borden die ik zo kwijtspeel. En vaak begrijpen ze het niet eens."

Bloemsuiker en olie

Bij café Old Tom hingen ze zelfs een affiche uit. "Dat we doen altijd tijdens de kermisperiode. We hebben lessen getrokken uit het verleden", vertelt uitbaatster Kathy Vanderveren. "Wij bieden hier geen eten aan, dus op dat vlak stoort het ons niet. Maar het afval dat hier soms wordt achtergelaten, je wil het niet weten. En bij smoutebollen zit je dan ook nog eens met vettige tafels door de olie en de bloemsuiker. De mensen die ijsjes of andere dingen eten, laten we wel toe, aangezien dat minder vuiligheid met zich meebrengt. Je moet toch de kerk in het midden houden."

Vandaag is het de laatste dag van de kermis in het centrum van Sint-Truiden.

Bij café Old Tom op de Grote Markt zijn de uitbaters het zo beu dat ze een affiche uithangen. IJsjes mogen wel nog.
TONY VAN GALEN Bij café Old Tom op de Grote Markt zijn de uitbaters het zo beu dat ze een affiche uithangen. IJsjes mogen wel nog.