"Gedood omdat hij me wou helpen"

STEEKPARTIJ L'ESTRADE: MEISJE DAT DOOR SLACHTOFFER WERD BESCHERMD PRAAT VOOR HET EERST

"Toen de dader mij begon te viseren, greep Johnny meteen in. Zijn hulpvaardigheid heeft hij met zijn leven moeten bekopen." Voor het eerst doet het meisje dat werd lastiggevallen haar verhaal over de dodelijke steekpartij vrijdag in Café L'Estrade. "Het ging allemaal zo ontzettend snel", vertelt Klaartje L. (16) uit Rijkevorsel aangeslagen. Zij hielp die nacht in L'Estrade, het café van haar ouders.

"Johnny kwam de laatste tijd wel meer in het café, en we leerden mekaar beter kennen. Waarschijnlijk greep hij daarom ook in toen de dader mij lastigviel. Er ontstond een hevige discussie die helemaal escaleerde. Johnny zei erg weinig tijdens de hele heisa", vertelt Klaartje.

Na de dodelijke steekpartij op Neerpeltenaar Johnny Hensen (28) komt de Corbiestraat weer in opspraak. In vijf jaar tijd vielen er 3 doden. "Het incident van afgelopen weekend zal gevolgen hebben voor de cafébazen. Ouders zullen hun kinderen willen weghouden uit de Corbiestraat", aldus de nieuwe uitbater van L'Estrade Patrick L. (47).

Geen paniek

"Ik heb het café overgenomen van de vorige eigenaar en ben sinds 1 september open. Naast wat kleine akkefietjes gebeurde er nog niks. Wat er nu dit weekend is gebeurd, heeft me met verstomming geslagen", vertelde de man maandagmorgen nog steeds aangeslagen. "Ik zag dat iemand een jongeman tegen de deur duwde en liep naar de dj om de muziek te laten stopzetten. Het gebeurde bij de deur, dus niemand van ons stond er vlakbij. Toen ik poolshoogte ging nemen, was het al te laat. Het café werd meteen ontruimd. Gelukkig ontstond er geen paniek en ging iedereen rustig naar buiten."

Camera's

Vrij snel was de politie ter plaatse, maar volgens Patrick L. lieten de hulpdiensten bijna 30 minuten op zich wachten, ondanks dat het ziekenhuis maar 500m verder ligt. Uit navraag bij de Molse spoeddienst bleek dat het allemaal minder lang duurde dan dat het aanvoelde voor de betrokkenen. "Mensen kijken in dergelijke situaties niet op de klok, maar volgen hun gevoel. Daarom registreren we altijd het uur van de oproep en het uur waarop de hulpdiensten arriveren. Om 1u28 kregen we de oproep binnen en om 1u37 was de ziekenwagen aan het café. De Mug diende van Geel te komen en arriveerde om 1u40. We hebben dus weldegelijk snel gereageerd", verduidelijkt Dr. Christophe Laurent van de spoeddienst. Patrick had eerder al een café in Olen. "Ik maakte nog nooit iets ergs mee. Ik kende de reputatie van de Corbiestraat maar wist ook dat er door de gemeente al maatregelen genomen waren, er hangt zelfs een camera buiten die recht op mijn café gericht staat. De rust in de Corbiestraat zou teruggekeerd zijn, tot afgelopen weekend natuurlijk." De dader zal vrijdag voor de raadkamer in Turnhout verschijnen.

Maandagavond kwamen een aantal mensen samen aan het café voor een kleine, geïmproviseerde herdenkingsplechtigheid. Daarbij werden kaarsjes aangestoken en enkele bloemen aan het café neergelegd.

Maandag vond er een herdenking plaats aan het café.
Vanderveken Maandag vond er een herdenking plaats aan het café.
Slachtoffer Johnny Hensen.
Jimmy De Schrijver Slachtoffer Johnny Hensen.