"Fietsers moeten rotonde vermijden"

De rotonde in het centrum van het dorp, aan de Delhaize, is niet alleen druk, er is niks voor fietsers voorzien. Volgens Michel Landuydt van de Fietsersbond Klein-Brabant & Vaartland gaat het om een ronduit gevaarlijk punt.

"Het is niet van mijn gewoonte, maar ik heb onlangs nog mijn middenvinger moeten uitsteken naar een bestuurder toen ik er met mijn fiets passeerde", zegt Landuydt. Ook volgens Patrick Stevens, directeur van vrije basisschool De Zonnebloem iets verderop, is het niet veilig. Toch ziet hij de rotonde niet als een probleem voor zijn leerlingen. "We hebben in overleg met de scholen van Sint-Amands en de gemeente een schoolroutekaart ontworpen en die leidt niet langs de rotonde. Er zijn genoeg alternatieven. Een digitale schoolroutekaart staat trouwens in de steigers", zegt Stevens. Eenzelfde geluid bij de burgemeester. "De rotonde is een centraal punt in onze gemeente waar veel verkeersstromen samenkomen, maar je moet als fietser echt niet langs daar."

Volgens burgemeester Peter Van Hoeymissen (CD&V) valt het rondpunt ook moeilijk aan te passen. "We zitten naast een spoorlijn. Die kunnen we niet zomaar opbreken en verleggen."

Eenrichtingsverkeer

Overigens werken school en gemeente goed samen nu in de omgeving rioleringswerken aan de gang zijn. "De communicatie verloopt vlot", zegt Stevens. De school probeert intussen zelf meer ruimte voor kwetsbare weggebruikers te creëren. "Onze nieuwbouw zijn we een tweetal meter achteruit aan het zetten, zodat het voetpad groter wordt voor de ouders die toekomen met hun kinderen. Hetzelfde in de bocht, zodat auto's daar vlotter kunnen indraaien." Hij verwacht ook fietsveiligere straten als na de Aquafinwerken eenrichtingsverkeer wordt ingevoerd in een aantal straten.

(WVK)

"De rotonde aan de Delhaize ligt naast een spoorlijn, die kunnen we niet zomaar verleggen", zegt burgemeester Van Hoeymissen.
David Legreve "De rotonde aan de Delhaize ligt naast een spoorlijn, die kunnen we niet zomaar verleggen", zegt burgemeester Van Hoeymissen.