"Felix Timmermans was hier vaste klant"

BADHUIS MAISON DES BAINS UIT 1897 HEROPENT IN VOLLE GLORIE

In de jaren 1900 kwam 'le beau monde' er zwemmen, vandaag is het legendarische Badhuis Maison des Bains een sfeervolle brasserie. Nadat het Badhuis vijf generaties lang in handen was van de familie Vrancx, heeft Helene Goormans de zaak nu recent overgenomen. Ze organiseert zondag een groot feest in het kader van Open Monumentendag.

Het Badhuis Maison des Bains in Kessel, net over de grens van Emblem, is in heel de regio een begrip. Het wordt ook het 'Sas van Emmelen' genoemd. "Tijden veranderen en 't is spijtig dat na vijf generaties we 'ons Badhuis' niet zelf meer kunnen uitbaten", zegt de vorige uitbater Leo Vranckx (73). "Mijn dochter is met een bakker getrouwd en ze kunnen uiteraard geen twee zaken tegelijk runnen. Het was een heel mooie tijd en we hebben prachtige herinneringen die trouwens allemaal te boek werden gesteld door Wim Van Gelder."

Art deco

Na de sluiting door Leo Vranckx stond het Badhuis een jaar leeg, maar Helene Goormans heeft het pand prachtig gerenoveerd. "Voor mij is dit een heel bijzondere plek want ik ben hier in de buurt opgegroeid en kwam met mijn ouders vaak naar het Badhuis", zegt Helene. "Ik heb nog gespeeld waar vroeger de biljart stond. Toen ik na omzwervingen in Ierlang weer thuiskwam en zag dat Het Badhuis leegstond, wou ik meteen van deze legendarische plek iets moois maken. Voor mij is het als thuiskomen", vertelt Helene. "We hebben vier maanden gerenoveerd en hebben alles ingericht zoals de jaren 1920. Sfeervolle artdeco-verlichting, tafels met marmeren blad en stoelen ademen de tijd van toen. De bruine lambrisering met spiegels is opgekuist, de veranda en de orangerie werden vernieuwd, uiteraard werden ook de elektriciteit en toiletten onder handen genomen", vertelt Helene enthousiast. Tientallen oude foto's werden voor de 100ste verjaardag in 1997 gerestaureerd door Julien Van Genechten, beeldjournalist-cameraman van de VRT en geven de sfeer van weleer weer. Hij maakte ook een filmreportage.

Schoon volk

"Mijn overgrootvader Frans Vrancx, beter bekend als 't Boske, richtte in 1897 het Badhuis op", zegt Leo Vranckx. "Een café met een zwemdok in de Nete waar honderden mensen uit heel de regio in de zomer kwamen zwemmen. Daarna zetten Gust Vrancx en vervolgens mijn vader Miel van 't Sas het werk verder. De mensen konden hier zwemmen voor één frank vijfentwintig, zolang als ze wilden en we verhuurden zelfs badkostuums. We hadden een goede reputatie, want er kwam veel schoon volk zoals Felix Timmermans en kunstschilder Oscar Van Rompay. 't Was hard werken maar een prachtige tijd... We hadden zelfs een zwemclub met 500 leden en zelfs een waterpoloclub. Rond '65 was het gedaan, de Nete werd vervuild door de industrialisatie. Planten en vissen gingen dood... Toen durfde mijn vader Miel van 't Sas de mensen niet meer laten zwemmen", vertelt Leo Vrancx.

Zwemmen kan al lang niet meer in 't Sas van Emmelen maar feesten wel. Het Badhuis is nu een sfeervolle brasserie waar je ook kan genieten van grootmoeders keuken. Nu zondag is het feest in het kader van Open Monumentendag. "We verhuizen met ons café naar buiten zodat de bezoekers volop kunnen genieten van het interieur en van de sfeer van weleer. Buiten zetten we standjes met gerechten van vroeger zoals frikadellen met krieken, stoemp met worsten, pannenkoeken enzovoort. En er komt ook een stand met oude likeuren. Vermits Natuurpunt ons nauw aan het hart ligt zijn wij één van de vier cafés in Vlaanderen die het speciale bier De Gageleer aanbieden", aldus Helene Goormans nog.

De nieuwe uitbaatster Helene Goormans aan brasserie Het Badhuis
Marc Aerts De nieuwe uitbaatster Helene Goormans aan brasserie Het Badhuis
Een foto uit de oude doos: bezoekers plonsen in de Nete.
Marc Aerts Een foto uit de oude doos: bezoekers plonsen in de Nete.
kos