"Familie wil Youness vinden"

NABESTAANDEN HOPEN DAT RUBENS MENS WAARHEID SPREEKT

Voor de strafrechter in Turnhout wordt vandaag het moordproces behandeld tegen Rubens Mens. De 28-jarige man uit Mol wordt verdacht van de moord op zijn vriend Youness Bizrane (33). De Marokkaan is sinds november 2013 vermist. Zijn lijk werd nooit gevonden.

Voor het eerst sinds de wetswijziging in maart van dit jaar wordt vandaag een Kempense moordzaak niet door het hof van assisen behandeld, maar door de correctionele rechtbank in Turnhout. De weinig benijdenswaardige eer om die spits te mogen afbijten, is weggelegd voor Rubens Mens, een 28-jarige man uit Mol. Hij moet zich verantwoorden voor moord op de 33-jarige Youness Bizrane, een Marokkaan die sinds 2008 in ons land verbleef, maar op het moment van zijn verdwijning in november 2013 geen geldige verblijfsvergunning meer had.

Depressieve bui

Rubens Mens werd pas in juni 2015 opgepakt, ruim anderhalf jaar nadat er voor het laatst iets werd vernomen van Youness. De arrestatie kwam er nadat de moordverdachte zichzelf aan de galg had gepraat. In een depressieve bui had hij tegenover verschillende familieleden - zijn moeder, broer en zus - laten vallen dat hij zijn homofiele vriend had vermoord en begraven in een bos dichtbij de Belgisch-Duitse grens. Eén van hen trok met het verhaal naar de politie. Tijdens zijn verhoor ontkende Rubens Mens met klem, maar speurwerk van de politie leverde toch voldoende belastende elementen op om hem aan te houden op verdenking van moord. Zo werd er sinds de verdwijning van Youness Bizrane nog 8.000 euro afgehaald van de rekening van het slachtoffer. Dat gebeurde met een bankkaart die door de politie in het appartement van Rubens Mens werd teruggevonden. De agenten troffen in zijn flat aan de Turnhoutsebaan ook kledij en persoonlijke spullen van het slachtoffer aan. De politie vond sms-berichten terug waarin Mens zich voordeed als Youness. In die sms-berichten vroeg 'Youness' aan zijn familie in Marokko om geld over te maken op zijn rekening.

Ondanks de verklaringen van Rubens Mens aan zijn familie werd het stoffelijk overschot van de Marokkaan nooit teruggevonden. In de hoop een doorbraak in het dossier te forceren, verspreidde het parket in Turnhout in september 2015 - Rubens Mens zat toen al drie maanden in de cel op verdenking van moord - een opsporingsbericht.

Ook na het opsporingsbericht bleef Youness spoorloos. Zijn familie heeft geen enkele hoop meer om hem nog levend terug te zien. Ze zijn er rotsvast van overtuigd dat Rubens Mens hem vermoord heeft, zoals hij aanvankelijk zelf heeft opgebiecht aan zijn familie. "Daarna is Rubens Mens plots alles met klem gaan ontkennen. De nabestaanden hopen dat hij nu op het proces eindelijk de waarheid zal vertellen", zegt meester Bart D'Haene die de familie van Youness vertegenwoordigt. "Want alleen als hij de volledige waarheid vertelt, kan het lichaam van Youness gevonden worden. Zijn familie zou hem dan eindelijk kunnen begraven."

Trouwen

Het parket in Turnhout gaat ervan uit dat de moord in november 2013 werd gepleegd in Brussel. Youness zou aan Rubens Mens gevraagd hebben om te trouwen zodat hij over geldige papieren zou beschikken en niet langer illegaal in ons land zou verblijven. Nadien zou er een discussie zijn ontstaan die geleid heeft tot de moord.

Rubens Mens bij het verlaten van de raadkamer.
Jef Van Nooten Rubens Mens bij het verlaten van de raadkamer.
Slachtoffer Youness Bizrane.
Jef Van Nooten Slachtoffer Youness Bizrane.