"Faling? Nee, terug naar essentie van familiebedrijf"

VASTGOEDTOPMAN FRANKLIN SLEUYTER COUNTERT KRITIEK EN RODDELS

Na de vele cowboyverhalen over zijn bouwbedrijf wil CEO Franklin Sleuyter de puntjes op de i zetten. "Er is geen sprake van een faling of vereffening. We keren bewust terug naar de essentie van ons familiebedrijf en weten waar we mee bezig zijn."

In Oostende en omstreken hoor je de wildste verhalen over vastgoedontwikkelaar Groep Sleuyter. De bal ging zowat anderhalf jaar geleden aan het rollen. Toen schoof Sleuyter haar prestigeproject The White, met 800 appartementen en drie torens van 22 verdiepingen op de site van het Mediacenter, door naar ontwikkelaar Allfin. Daar wordt intussen O'Sea neergepoot. Sindsdien werd in de wandelgangen gefluisterd dat Sleuyter in vereffening ging of de boeken had neergelegd.

"Dat klopt hoegenaamd niet", wil Franklin Sleuyter nu benadrukken. "We zijn nog steeds een gezond bedrijf. Kijk, na The White hebben we met de familie de koppen bij mekaar gestoken. We besloten terug te keren naar de essentie van ons familiebedrijf. Zo anticipeerden we op de toekomst op langere termijn. We hebben ook alle sponsoring uit ons budget geschrapt, zoals het Filmfestival, Theater Aan Zee, basketclub BC Oostende, de marathon van Oostende en de Sleuyter Arena (waarvan de letters zijn weggenomen om plaats te maken voor de nieuwe naam, red.)."

Basketbalzaal

"Want vergis je niet: de sponsoring van de basketbalzaal liep nog altijd, maar we hebben bewust het contract stopgezet. Dat mijn naam niet meer aan de basketbalzaal hangt, vind ik zelfs niet zo erg. Met onze sponsoring hebben we onder andere het Filmfestival en Theater Aan Zee mee groot gemaakt en - dat geef ik toe - het heeft ons geen windeieren gelegd. Maar waarom zouden we die centen niet investeren in ons eindproduct en de klanten? Dat is uiteindelijk zo veel belangrijker. We willen de mensen die in een appartement investeren ook gelukkig maken. De glitter en glamour die met sponsoring gepaard gaan, zijn nu bewust verleden tijd. We keren met deze maatregelen terug naar onze heel sterke positie van acht jaar geleden. De concurrentie bekijkt ons natuurlijk als aasgieren. De verhalen komen dan ook steeds uit dezelfde hoek", gaat Sleuyter verder.

Rangen gesloten

"Dat had destijds ook haar weerslag op de tragere afwerking van bepaalde projecten: onderaannemers stelden soms hoge, zware eisen gebaseerd op roddels. Ik heb al van alles gehoord wat betreft geruchten - zowel over het bedrijf als mezelf. Ergens doet dat pijn, ja. Maar omdat we weten waar we nu mee bezig zijn, lieten we het gewoon aan ons voorbij gaan. 'Laat ze maar babbelen', zeg ik. We leggen onze klanten keurig in de watten, betalen onze leveranciers en partners mooi op tijd en we staan sterk met ons eigen vermogen. We werken allemaal op een correcte manier samen. Het klopt dat we hebben moeten bijsturen. Onze afdelingen ruwbouw en afwerking hebben we inderdaad opgedoekt. Op een bepaald moment telden we zes, zeven kranen in eigen bezit, maar we hadden er nooit zoveel nodig. Nu werken we met een kern van twintig werknemers. Vier medewerkers waren al voor ons actief van bij de start van ons bedrijf, 23 jaar geleden. Zij zouden niet willen blijven, mocht er geen vertrouwen zijn in de leiding van het bedrijf. We hebben de rangen gesloten en werken met de mensen die we écht kunnen vertrouwen. Momenteel hebben we nog verscheidene projecten lopen. South View 8, langs de Elisabethlaan, wordt verder afgewerkt en nummers 9, 10 en 11 staan in de steigers. We hebben nog andere projecten langs de Alfons Pieterslaan en Nieuwpoortsesteenweg en er zijn nog projecten in voorbereiding."

Franklin Sleuyter in zijn kantoor. "We weten perfect waarmee we bezig zijn."
Timmy Van Assche Franklin Sleuyter in zijn kantoor. "We weten perfect waarmee we bezig zijn."
Waar The White van Sleuyter zou komen, op de site van het Mediacenter, staat nu O'Sea van ontwikkelaar Allfin gepland.
Allfin Waar The White van Sleuyter zou komen, op de site van het Mediacenter, staat nu O'Sea van ontwikkelaar Allfin gepland.