"Elke dag veertig km lopen: De ideale training"

OLYMPISCH ATLEET EN LEERKRACHT DOET WOON-WERKAFSTAND AL JOGGEND

Olympisch marathonloper Willem Van Schuerbeeck (31) uit Merchtem haalt zijn sportschoenen niet alleen boven voor een wedstrijd. Neen, 'meester Willem' rent élke dag twintig kilometer heen én terug naar het Maria Boodschap Lyceum, in hartje Brussel. "Een ideale training, dwars door de natuur. De eerste auto zie ik pas aan de Basiliek van Koekelberg."

Willem is nog maar net terug van de Olympische Spelen in Rio, waar hij de 56ste plaats behaalde op de marathon. Maar in die sporttakken valt flink wat minder geld te verdienen dan pakweg in het voetbal of tennis, en dus was het ook voor Willem gisteren opnieuw een eerste schooldag. De Merchtemse marathonloper geeft immers lichamelijke opvoeding en biologie in de tweede en derde graad. Maar woon-werkverkeer is hem vreemd. Willem loopt elke dag naar Brussel en terug. "Het is niet mijn doel om die weg al lopend af te leggen", klinkt het. "Het traject naar school maakt gewoon deel uit van mijn training. Ik loop dertig kilometer per dag - soms veertig. Als ik boven dat streefdoel zit, dan neem ik tussen Merchtem en Zellik de trein."

Anderhalf uur lopen

En zo ging het ook gisterochtend, gepakt met een rugzakje voor zijn kleren, langs wandelpaden en veldwegels. "Ik loop via kleine baantjes naar Mollem, Brussegem, Hamme en Relegem, om via het Laarbeekbos in Koekelberg uit te komen. Pas wanneer ik aan de basiliek sta, zie ik de eerste auto's. En dan zit ik op amper twee kilometer van de school. In een tijdspanne van anderhalf uur ben ik op mijn werk."

Regen of wind houden Willem niet tegen. "Ik loop elke dag naar school", zegt hij. "Als het heel warm is, neem ik een klein flesje water mee. Tijdens de oogst van maïs of aardappelen is het wel opletten, want dan ligt de bodem er vaak spekglad bij. Ik loop ook elke dag door het oude stadscentrum van Molenbeek, langs de woning van Abdeslam (terreurverdachte, red.). Maar ik heb daar nog nooit narigheid meegemaakt. Ik kijk vooral uit voor loslopende honden. Dat is de schrik van iedere loper. En als ik dan toch met zo'n hond geconfronteerd wordt, dan trek ik een sprintje. (lacht)"

Erehaag

In de school, waar hij overigens ook kan douchen, weet iedereen intussen dat Willem een topsporter is. "Toen ik geselecteerd was voor de Olympische Spelen hebben ze op school een erehaag voor mij gevormd. En door alle media-aandacht kennen ze me nu niet alleen als leerkracht, maar ook als sportman. Ik geef enorm graag les. Voor mij is het helemaal niet erg dat het schooljaar opnieuw begint. Ik vind het fantastisch om jongeren lichamelijk op te voeden. Een betere volleyballer of voetballer kan ik van mijn leerlingen niet maken, maar ik wil ze wel doen bewegen. En ik hoop dat mijn deelname aan de spelen voor hen inspirerend kan werken."

Atletiek was voor Willem een late roeping. "Ik heb vroeger ook gevoetbald - linksachter bij Merchtem. Ik was wel balvaardig, maar niet bij de beste. Het liefst van al kreeg ik straftraining. Dan moesten we rondjes lopen en in dat onderdeel was ik de beste. (lacht) Een goede conditie heb ik altijd al gehad, maar het is pas na een knieoperatie in 2010 dat ik echt met looptrainingen begonnen ben. Eerst ging ik met de trein naar school, maar al die vertragingen en die drukte was ik snel beu. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om naar het werk te lopen. Een goede keuze, want dit is ongelooflijk ontspannend. Ik geniet er elke dag van."

Ook gisteren liep Willem naar school via rustige baantjes, om vervolgens fris als een hoentje zijn eerste les van het jaar te geven (inzet).
Mozkito Ook gisteren liep Willem naar school via rustige baantjes, om vervolgens fris als een hoentje zijn eerste les van het jaar te geven (inzet).