"Een paleis voor schaatsers"

GLOEDNIEUWE IJSPISTE VAN 3,8 MILJOEN OPENT VANDAAG

Bloed, zweet en tranen heeft het gekost, maar Mechelen is een gloednieuwe schaatsbaan rijker. Vanavond kunnen recreatieve schaatsers een eerste keer van het ijs van het Ice Skating Center Mechelen (ISCM) proeven. "Een nieuwe parel aan de kroon van Mechelen", oordeelt de burgemeester.

Vennoten Gunter Bosmans en Wim De Ryck en zaakvoerder Kathleen Geerts waren gisteren de koning te rijk. In 2010 namen ze de noodlijdende schaatsbaan Flanders On Ice in Leest over, en kijk waar ze nu staan. Achter Utopolis verrees een hypermodern schaatscomplex. "Dit is maf. Het was tot het gaatje gaan. Drie weken geleden stond hier nog niet eens een toog, en nu zijn we aan het drinken. Hier zijn geen woorden voor", lachte De Ryck gisteravond bij de officiële opening.

Tegenslag

ISCM bleef niet gespaard van tegenslag. Het ontwerp moest omgedraaid, Vlaamse subsidies stonden plots op de helling en archeologisch onderzoek en de milieuvergunning zorgden voor vertraging. En op het eind probeerde de hittegolf ook nog eens roet in het ijs te gooien. "De afgelopen tien maanden waren heel zwaar. We hebben heel weinig geslapen, maar als je ziet wat hier is gebeurd op de tijd van een lange zwangerschap, dan is dat fantastisch", lacht Bosmans.

Milieu

Volgens de vennoten is hun schaatsbaan een van de modernste van Europa. "We koelen met CO2 die we uit de lucht halen. De opgewerkte warmte recupereren we dan weer voor de verwarming van de cafetaria, de tribune, het douchewater. Alle lampen zijn LED", is Bosmans trots op het milieuaspect. ISCM investeerde 3,8 miljoen.

De nieuwe ijspiste is een zegen voor ijshockeyclub Cold Play Sharks Mechelen en kunstschaatsvereniging Hivernia. "Dit is een paleis", lacht Gerda Vandezande van Hivernia. "Zie die kinderen schaatsen, het is dag en nacht verschil in vergelijking met Leest. Het licht maakt hen blij, de temperatuur zorgt dat ze in een T-shirt op het ijs kunnen." De club ging twee jaar geleden van start met twintig leden, intussen zijn het er meer dan honderd. "En onze mailbox loopt vol aanvragen", glundert ze.

De ijspiste is met 1.800 vierkante meter dubbel zo groot als deze in Leest. Bosmans hoopt ook op meer bezoekers: van 40.000 naar jaarlijks 100.000. De politici waren bij de opening enthousiast. "Dit is een parel op de Dijle", loofde Walter Schroons (CD&V). "Dit zal een parel aan de kroon van Mechelen zijn", trachtte burgemeester Bart Somers (Open Vld) zijn sportschepen te overtreffen. "En de cafetaria heeft een hoog Friends-gehalte", stelde hij vast. Vandaag zijn bezoekers vanaf 19 uur welkom om gratis kennis te maken. Zondag houdt Hivernia initiaties (14-15.30 uur) en een openingsshow (17 uur). Inkom: 5 euro. Info: www.iscm.be.

De ijspiste is met 1.800 vierkante meter dubbel zo groot als de piste in Leest.
Marc Aerts De ijspiste is met 1.800 vierkante meter dubbel zo groot als de piste in Leest.
De piste werd gisteravond officieel ingespeeld door ijshockeyclub Cold Play Sharks Mechelen.
Marc Aerts De piste werd gisteravond officieel ingespeeld door ijshockeyclub Cold Play Sharks Mechelen.