"Drugs aan scholen tolereren we niet"

EXTRA POLITIECONTROLES TIJDENS MIDDAGPAUZE

Bij het begin van het schooljaar levert de politie van Dendermonde een extra inspanning naar drugs en overlast aan de scholen en rond het station. In burger en op de fiets trekken ze de stad in. "Op die manier willen ze de pakkans verhogen én bijgevolg ontradend werken", zegt korpschef Patrick Feys. Al verschillende jongeren liepen tegen de lamp.

In burger en met de fiets. Zo trekken agenten van de politie van Dendermonde er sinds de start van het schooljaar op uit. Om zo onopvallend mogelijk én snel tussen te komen bij verdachte handelingen. Politiewagens en -motors staan verdoken opgesteld in de buurt om meteen uit te rukken als een verdachte jongere onderschept moet worden. De extra controle-acties en patrouilles vinden vooral plaats tijdens de middagpauzes en na schooltijd en maken deel uit van de projectwerking drugs van het Dendermondse politiekorps.

"Onze bedoeling is eigenlijk tweeledig", legt korpschef Patrick Feys uit. "Enerzijds willen we de jongeren, en dan vooral de nieuwe scholieren, duidelijk maken dat drugs niet getolereerd worden in Dendermonde. We krijgen hier soms ook jongeren van andere gemeenten en steden die over de middag drugs komen slijten. Door veel controles te doen creëren we de perceptie dat de pakkans hier héél hoog is en dat werkt natuurlijk ontradend. En geloof me, het nieuws over onze actie gaat rond als een lopend vuurtje. Anderzijds willen we drugsgebruikers in kaart brengen. Als we iemand te pakken krijgen, levert dat vaak extra info op om netwerken van dealers en afnemers bloot te leggen."

Geen uitschieter

Al wil Franky Vereecken van de drugswerking benadrukken dat de actie er niet komt omdat Dendermonde een uitschieter zou zijn op vlak van drugsproblematiek. "Integendeel", zegt hij. "De cijfers in Dendermonde liggen dik onder het Vlaamse gemiddelde. Dat is waarschijnlijk ook te danken aan inspanningen die we al jaren op dat vlak leveren. En we blijven hierop inzetten. Op elk ogenblik, en op elke plaats kunnen controles plaatsvinden."

Naast deze dagelijkse patrouilles organiseert de politie nu ook een actie 'overlast aan het station'. Die zijn vooral ontradend bedoeld, waarbij zichtbaar wordt opgetreden tegen de verschillende jonge bestuurders die met hun wagens en motors trachten op te vallen rond de scholen en het station. "Hier wordt vooral gelet op geluidsoverlast, onaangepaste snelheid of rijgedrag en drugs", zegt Feys. "We viseren vooral de stationsbuurt, maar ook bijvoorbeeld de Scheldedijken, de Oude Vest, en het Saske. Overal waar we weten dat jongeren samenkomen."

Tijdens een eerdere controle-actie van een uurtje werden negen voertuigen uit het verkeer gehaald. Agenten stelden drie processen-verbaal op rond onaangepaste snelheid en 1 proces-verbaal voor geluidsoverlast. Nog eens twee processen-verbaal handelden over drugs in het verkeer en twee rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken.

Ook gisteren stelde de politie zich tijdens de middagpauze op aan verschillende locaties. Negen wagens werden uit het verkeer gehaald en grondig gecontroleerd. Er werden twee processen-verbaal onaangepaste snelheid, twee PV's voor gordeldracht, 1 PV voor gebruik gsm, twee processen-verbaal voor niet bijhebben van identiteitskaart en 1 proces-verbaal voor lawaai uit een auto opgesteld. "De komende weken tonen we nog meer dat we in Dendermonde geen drugs en overlast tolereren in en om onze scholen", waarschuwt Feys.

De politie controleerde aan het station.
Copyright : Geert De Rycke De politie controleerde aan het station.