"Dit moet hoogtepunt van het jaar worden"

LOMMEL ONTVANGT SPECIAL OLYMPICS IN 2017

Van woensdag 24 mei tot en met zaterdag 27 mei zullen de Special Olympics Nationale Spelen plaatsvinden in Lommel. De Noord-Limburgse stad mag zich opmaken voor de komst van 3.400 atleten, 1.200 coaches en meer dan 10.000 bezoekers. "Mensen met een beperking worden beschouwd als een taboe en daar willen we een eind aan maken", stelt ambassadeur Christophe Theys (27).

In 2016 trokken de Spelen naar La Louvière en nu is het dus de beurt aan Lommel. "In 2014 streken hier ook al de Europese Special Olympics Zomerspelen neer", zegt schepen van sport Jasmine Van Grieken (sp.a). "Toen waren wij gaststad voor een aantal atleten en bovendien vonden ook de wielerwedstrijden hier plaats. Dat was een unieke ervaring voor ons. Als gemeente vinden we dat G-sporters alle middelen moeten krijgen om te sporten. In en rond sportpark De Soeverein liggen de sportfaciliteiten echt op een zakdoek. We stellen deze infrastructuur graag ter beschikking", vat zij samen.

Dommelhof

De openingsceremonie zal net als de slotceremonie plaatsvinden in de Soeverein. Verder maakt men gebruik van de turnhal, de atletiekpiste, de fit-o-meter, het Kristalpark en de velden van Lommel United. Niet alleen Lommel zal de Spelen ontvangen. Ook enkele buurgemeenten zullen zich engageren. "Zo zal de infrastructuur van het provinciaal Domein Dommelhof in Neerpelt ter beschikking worden gesteld. Deze Special Olympics kaderen perfect in de verdere uitbouw van Dommelhof tot uniek G-sportcentrum. In het verblijfsgebouw aan het Dommelhof zullen ook meer dan 100 G-atleten verblijven. Wij zijn de kamers en het gebouw nu aan het aanpassen aan de mensen met een beperking", vertelt Frank Smets, gedeputeerde van de provincie Limburg. Ook de Breugelhoeve in Peer krijgt de Spelen op bezoek. Daar zal immers de paardensport plaatsvinden. Voor de zwemcompetitie en de bowlingcompetitie trekt men zelfs naar Hasselt.

150.000 euro

Naast het sportieve luik hebben de Special Olympics ook een menselijk luik. Via het Healthy Athletes Program zullen er 2.300 screenings plaatsvinden bij de atleten. Op die manier hoopt men de personen met een beperking extra te begeleiden door onder meer hun voeten, mond en ogen te verzorgen. Het evenement rekent bovendien op de diensten van ruim 1.800 vrijwilligers per dag die alles in goede banen moeten leiden. Net zoals bij de Olympische Spelen, komt er ook een olympisch dorp in Lommel. Er is huisvesting voor 1.600 atleten, coaches, scheidsrechters, vrijwilligers en er komt een shuttledienst voor de atleten en het publiek. Een cateringsdienst staat intussen in voor 4.500 warme maaltijden en 15.000 lunchpakketten. Het kostenplaatje van het hele gebeuren wordt geschat op zo'n 150.000 euro. Mensen kunnen trouwens zelf de organisatie of een atleet sponsoren. Deze giften zijn fiscaal aftrekbaar.

Christophe Theys (27) uit Genk zal het gezicht worden van de Spelen. De voetballer is al toe aan zijn tiende deelname aan de Special Olympics en daagt in een promofilmpje voetballers Dembélé, Vertonghen en De Bruyne uit voor een wedstrijd. "De Rode Duivels hebben al laten weten dat ze de uitdaging aangaan, maar we weten nog niet wanneer", lacht Christophe. Terwijl de G-sporters nog een demonstratiewedstrijd basketbal speelden, keek burgemeester Peter Vanvelthoven (sp.a) fier toe. "Dit moet een evenement zijn voor alle Lommelaars. Het is meer dan een sporttornooi. Ik hoop en verwacht dat men dit in onze stad beschouwt als het hoogtepunt van het jaar."

Het basketbalteam geeft een demonstratie.
Mine Dalemans Het basketbalteam geeft een demonstratie.
Voetballer Christophe Theys (27) uit Genk wordt het gezicht van de Spelen.
Mine Dalemans Voetballer Christophe Theys (27) uit Genk wordt het gezicht van de Spelen.